Регистрация

Създават плодове, зеленчуци и меса, които не се дъвчат

28 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3178
Създават плодове, зеленчуци и меса, които не се дъвчат

3D принтери печатат храна с уникален вкус, която просто се гълта.

Толкова е сложно човек да си представи дори, че може да се създаде „принтирана“ храна. Технологиите сякаш надминават разкрепостеността на  разума, за да учат ума да работи бързо и адаптивно към скоростта на тяхното развитие. Изкуствените интелекти са вече в ежедневието ни, джаджите не само улесняват работата ни, но и я правят невъзможна, ако не познаваме функциите им и погледнато глобално се забелязва едно механизиране на целия свят.

Като част от него изглежда и информацията от този уикенд, че вече ще се разработват храни, които не трябва да се гълтат. Ще каже човек – такива има – пюрета, каши, крем-супи и сокове – предназначени за най-малките или хора със заболявания. Но в случая не става дума за нито едно от изброените ястия.

Представете си да ядете пържола, наденица, домат, макарони, които имат вкус на дадения продукт, но щом той попадне в устата ви, да се разтваря без дъвчене, да носи удоволствието от аромата и сладостта си и да попада директно в стомаха при преглъщане. Това успяха да изобретят специалисти от немската фирма Биозон (Biozoon). Те създадоха експериментално редица храни на 3D принтер, които да радват с вкус и визия, но да не затормозяват с дъвчене.

Принтираните храни представляват прототип на основните, които обаче са смлени до съвършенство, а понякога пюрирани и на по-едри късчета. Дегустаторите на произведението споделят, че по вкусови качества иновативните продукти не се различават по нищо от първообразите си. Дори техния състав не е различен, което означава, че веществата ще са познати на човешкия стомах и в организма няма да се създаде дисонанс между аромат и вкус и отделените за разграждането им вещества в стомаха.

3D храната може да се съхранява в хладилник, да се прибавя към други ястия, да се подгрява в печка и на микровълнова фурна. На нея не може да се разчита за декорации, тъй като цялостта й се нарушава, въпреки че изглежда като първообраза, от който е направена.

От Биозон обещават след преминаване на експериментите да започнат да пускат на широкия пазар някои от продуктите си, като постепенно излезе цялата тествана гама, а след това и бъде обогатявана с нови идеи. Основната цел е вкусни и любими на поколения ястия да могат да се консумират от хора с различни заболявания, гълтателни проблеми или по-малки деца.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яжте бавно, за да живеете дълго

Многократното предъвкване и бавното хранене пазят човека от редица болести с летален край. виж още »

Четири златни съвета за правилно хранене от Слави Славов

С повече дъвкане, правилен подбор на менюто и отказ от десерт човек прави първата крачка към здрвето чрез хранене. виж още »

3D принтер прави сладкиши

3D принтер създава шарени украси за торти и кейкове, прави курабийки и керамични съдове за тях. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта