Регистрация

Съдомиялните са опасни за децата

30 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 2356
Съдомиялните са опасни за децата

Бактерийте от съдомиялната машина могат да предизвикат инфекциозни заболявания при хора с по-нисък имунитет.

 

Множество проучвания, направени незвисимо едно от друго, установяват, че съдомиялната машина съдържа купища бактерии и гъбички, които не могат да бъдат унищожени нито от универсалните препарати за този тип уреди, нито от температурата, която се развива в тях. Така домашният помощник се превръща в инкубатор за отглеждане на болестотворни микроорганизми.

 

Какви бактерии се развъждат в съдомиялната? Учени от Люблянския университет, цитирани от dir.bg се заеха да посочат кои са най-често срещаните болестотворни същества в биологичния микросвят на домашните съдомиялни. За целта те изследвали машините за миене на посуда в 24 домакиства. Ешерихия, гъбички кандида и криптококи били първенците. Често се срещали още бактерии от рода псевдомонас и ацинетобактер.

 

Защо децата са най-уязвими? Повечето от тези бактерии и гъбички попадат в човешкия организм чрез храна, съдове и питейна вода. Почти всеки човек е приютявал в стомаха си поне един вид от тях. Като цяло не са опасни за живота, но не и когато попаднат в по-слабо тяло. Тук става въпрос за деца и хора с намален имунитет. Там злосторните микроорганизми вече нанасят поражения.

 

Какво могат да причинят бактерийте от съдомиялната машина? Ако организмът е податлив на заболявания, попадането на тези микроскопични създания в него могат да предизвикат инфекции и стомашно-чревни неразположения. Най-честите им прояви са в повишена телесна температура, болки в стомаха, порвъщане и диария. В допълнение те отслабва още имунитета и човек може да се зарази лесно с някои от вирусите, виреещи в обкръжението му.

 

Как да се защитим от микробите в съдомиялната? Най-добрата реакция от ваша страна би била да пускате машината на празен оборот с много висока температура или пък да използвате дизенфектант. Разбира се, при употребвата на силни препарати е добре да пуснете и още един отмиващ оборот след това, защото няма да е никак добре, ако тези вещества попаднат върху посудата и приборите ви.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Яйце от въглен бори миризмата в хладилника

Иновативно псевдояйце и бабини методи за свеж аромат в хладилника виж още »

Да почистим микровълновата фурна без препарати и химикали

Цитрусови плодове, ванилия и оцет ще премахнат зацапванията от храна в микровълновата и ще я накарат за заухае на свежест. виж още »

Съдомиялната отглежда собствена форма на живот

В над 60% от съдомиялните се въдят гъбички, които рушат имунната система. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта