Регистрация

Съвети за готвене по рецепта

01 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1478
Съвети за готвене по рецепта

Предварителната подготовка на посуда и продукти и внимателното изчитане на рецептата са ключ към успешната ѝ реализация.

 

Независимо дали искате да опитате да приготвите нещо напълно непознато или пък да опитате нов начин за направата на любимата домашна храна, рано или късно ще ви се наложи да бъдете послушник в кухнята и да се възползвате от някоя проверена рецепта. Мнозина не се справят с готвенето по рецепта, защото променят продукти или техники на направа, а това може да доведе до кулинарен провал. Сайтът myrecipes.com дава пет ценни съвета как се готви по рецепта, за да си гарантирате добри резултати. Започваме с презумпцията, че ще я спазвате, а ето какво още можете да направите.

 

1. Прочетете рецептата поне два пъти. Така ще сте сигурни, че това е вашият избор или пък ще се убедите, че трябва да потърсите нещо различно. Също така в главата ви ще се подреди последователността на направа на ястието и няма да рискувате да пропуснете важна стъпка, която да ви коства успеха. За по-сигурно можете да вземете рецептата със себе си в кухнята.

 

2. Подредете си предварително продуктите. След като сте си набавили списъка с необходимите съставки, подредете на плота всяка от тях – дори и подправките. Премествайте на друг плот след използване. Така ако ви се наложи хем ще ви е под ръка, за да добавите нещо, хем ще знаете, че от него вече е слагано в ястието.

 

3. Остри ножове, равни дъски, подготвени решетъчни лъжици и цедки. В процеса на готвене може да се наложи да режете, пържите, рендосвате, изтънявате, пасирате, разбивате. Както с продуктите, така и с нужните уреди и инструменти е важно да подходите подредено. Никак не е приятно докато зеленчуците загарят да разберете, че не си намирате решетъчната лъжица за вадене. Острите ножове и равните дъски гарантират правилно и безаварийно рязане. Използвайте отделни дъски за лук, месо и зеленчуци. Сглобете всички части на миксера или чопъра, за да сте спокойни, че когато ви потрябва, ще може да си свърши бързо работата.

 

4. Не пренебрегвайте вида на посочения тиган или тенджера. Понякога в рецептите се обяснява, че даден продукт се готви в чугунен тиган, друг път се изисква съдът да е с огнеупорни дръжки, трети – да е от йенско стъкло или да има капак. Обърнете внимание на тези подробности. Няма да е приятно да разберете, че не можете да продължите с готвенето след като вече сте стигнали до средата, но не разполагате с търсения съд. А от него зависи дали ястието ще се получи както трябва.

 

5. Следете температурата. Бъдете наблюдателни и за градусите на термичните обработки. Понякога се слага в предварително загрята фурна или на силно сгорещен тиган. Ако пък задушавате – тогава олио и зеленчук се поставят в студен съд и се включва огъня. Запечатването на меса става на силна температура в началото и на по-щадящи градуси преминава същинското готвене. Понякога печивата изискват включване на вентилатор. Дали ще имате крехки мръвки с хрупкава обвивка, страхотен домашен хляб и прекрасно карамелизиран лук? Зависи дали ще спазите точния начин на термична обработка, отбелязан в рецептата.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет неща, които НИКОГА не трябва да правите в кухнята – част 1

Никога не правете това в кухнята! Какво не се прави по време на готвене и защо – ето компилация на фолклорните грешки.   виж още »

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти. виж още »

Полезни съвети за готвене на месо

10 трика, които ще ви помогнат да сготвите перфектното месно ястие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта