Регистрация

Основни видове суши

25 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1827
Основни видове суши

Какви са основните видове суши и как се яде суши?

 

В началото на XIX век една от хилядолетните кулинарни традиции на Япония – сушите, набира популярност навред по света. Модата на импровизиране на типични местни и народни ястия превръща малките азиатски хапки в търсено удоволствие за небцето. А хилядите видове, в които може да бъдат приготвени, ги прави подходящи за всеки вкус.

 

Сушито представлява най-общо комбинация от кори от водорасли – нори, специален лепкав ориз (съществуват видове ориз, чиито зърна са с маслена текстура и спомагат лесното оформяне на суши) и някакъв вид плънка. Традиционно плънката е съставена от морски дарове, най-често риба, която е сурова. Но се срещат вегански суши със зеленчуци и такива – с плодове. Има 5 основни вида суши.

 

Суши маки – това е най-комерсиалното по форма суши, което първо превзема хранителната мода в началото на XIX век. Представлява обвивка от нори, пласт ориз и в него плънка. И докато в началото това са били скариди, рибни филета, октоподи или калмари, то днес модернизаторите на идеята са склонни да завият в ориза всякакви продукти от националната си кухня и да ги нарекат суши.

 

Суши Урамаки – тук местата на ориза и кората нори са разменени. В обвивката от лепкав ориз се завиват смлените и оформени на правоъгълник водорасли. Това е най-изчистения вариант. Но вътре в самите нори могат да бъдат увити комбинация от морски дарове, плодове и зеленчуци. Често специалистите се заиграват с украсата на този вид суши, рисувайки фигурки върху ориза.

 

Суши Нигири – при него липсват корите нори. Това е модерна версия, радваща онези хора, които не харесват жилавостта на водораслите или не толерират техния особен и неповторим аромат. Ориз и риба или комбинации от ориз с друг вид месо, зеленчуци и плодове, се превръщат в апетитни хапки с азиатски акцент. Опростено, но си заслужава да се опита.

 

Суши Сашими – това не е точно суши защото се съсои само от морски дарове, пригодени за направата на суши. Идеята е да се опита изчистения вкус на рибата или друг традиционен за ястието деликатес. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СУШИ, КОЕТО ПО ЕТИКЕТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЯДЕ ДИРЕКТНО С РЪЦЕ. Но то е и възможността да се похапне сурова риба, без опасност за здравето. Важно е да имате доверие в готвача, който го прави.

 

Суши Темаки – суши дюнер с нори вместо арабска питка и плънка от ориз и избрани продукти. Тези малки кокетни фунийки доста озорват специалистите, които се опитват да ги правят на ръка, вместо с машинка. На финала се получават апетитни конуси, които по вкус и съдържание не се различават от обикновените суши маки, но са по-изискани за окото.

 

Сососве за суши. Прието е суши да се сервират в компанията на традиционната японска горчица уасаби, както и на сос, комбинация от соев сос, мирин и терияки или само един от тези компоненти в зависимост от вида и продуктите на храната. Встрани се поднасят и клечки. Идеята е да вземете хапката с клечката, да топнете деликатно в някой от овкусителите и да хапнете цялата хапка. Можете обаче и да го направите с ръка. Според японските майстори на суши колкото повече овкусители добавя хранещият се, толкова по-ниско е качеството на приготвеното ястие. Затова не прекалявайте, особено пред зоркия поглед на готвача.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Суши инфекция тръгва към Европа

Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска. виж още »

Суши в домашни условия – мисията възможна

Сигурни сме, че сте запознати с факта, че съществуват много различни видове суши. А разнообразието от продукти, които се използват за направата му, вк виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта