Регистрация

Странни хранителни навици на американците

18 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1463
Странни хранителни навици на американците

Американците си доливат напитки безплатно, винаги оставят бакшиш и пият чешмяна вода от пластмасови бутилки.

 

Не е тайна, че в Страната на неограничените възможности съществуват доста ограничаващи въображението факти за храненето. Когато се заговори за американска кухня, в главата на европееца изскача представата за пищни порции fast food, пакети с чипсове и полуфабрикати и висококалорични сосове, щедро заливащи всичко, сервирано за ядене. Но кои са най-неразбираемите хранителни традиции на янките – споделя каналът Factnomenal.

 

1. Американците пият само бутилирана вода. Странно е да се дават повече пари за чешмяна вода в пластмасови бутилки, но за средностатистическия жител на САЩ това е начин на живот. Всяка изпита вода трябва да е била купена предварително в бутилка. Това не означава, че тя се различава по нещо от онази, която тече от чешмата. Всичко е въпрос на навици. А за съжаление след задоволяването на необяснимата привичка остават купища непотребна пластмаса.

 

2. Американците силно прекаляват с подправките. Ако в нормална рецепта се казва „щипка“, готвещият янки го разбира като „супена лъжица“. Всичко в тази страна се подправя обилно – месото се залива със сосове, тестените изделия – с разтопени сирена, майонеза или кленов сироп. Чипсът просто не може без дип за потапяне. А на финала – вкусът на ястието се губи, потънал във вкуса на соса.

 

3. Да сготвим от близкия магазин. Онзи член на семейството, който е поел отговорността да направи вечеря, паркира пред близкия магазин и купува храна за вкъщи. Малцина са реално готвещите американци. Но мнозина поръчват храната си в кутия – за закуска, обяд, вечеря и дори притопляне в микровълновата на остатъци от предишния ден. Магията на готвенето е тотално неразбираема в САЩ.

 

4. Лед с напитка вместо напитка с лед. Едва ли сте пропуснали да се удивите на количеството лед, което плува в американските газирани безалкохолни, шейкове и дори вода. Навиците са така изградени, че обикновено първо се пълни чашата с лед и след това отгоре се налива питието, което заема празните пространства между кубчетата. Защо е така – никой не знае.

 

5. Закон забранява консумацията на алкохол преди навършени 21 години. Ако в България сме свикнали да гледаме младежи как пият биричка по паркове и градинки, то в САЩ не можем да се натъкнем на подобна картина от ежедневието. Законът е строг и се спазва стриктно. В някои щати дори е забранено на родителите да дават на децата си алкохолна напитка, ако отрочетата не са навършили заветните 21.

 

6. Винаги се оставя бакшиш. Ако в някои страни на Европа и Азия бакшишът се приема за обида, то в Америка той е задължителна част от покупката на храна или напитка. Затова е добре човек винаги да има кеш в себе си, дори и да плаща с карта поръчката си.

 

7. Безплатно доливане на напитки. Липсата на тази услуга в Европа стряска янките. Те са свикнали да си поръчат чаша с лед и кола, а след като я изпият, да си досипят директно от машината за самообслужване или да помолят сервитьора да им допълни чашата. Това може да се повтори няколко пъти на едно хранене, но не би направило впечатление на никого.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Названия на храни, които затрудняват чужденците

Пет трудни за изговаряне храни, които може да пожелаете да си поръчате докато сте на кулинарен туризъм или екскурзия в чужбина.   виж още »

5 екстравагантни храни, забранени в Америка

Отровни храни и гнусни ястия, които законът е забранил за готвене и хапване. виж още »

Американците доят шоколадово мляко и се пазят от ДНК в храните

Янките смятат, че шоколадовото мляко идва от кафяви крави и искат на етикетите с храни изрично да се отбелязва кой продукт съдържа „опасното&ldq виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта