Регистрация

Сокът от моркови по-полезен от директната им консумация

20 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 13717
Сокът от моркови по-полезен от директната им консумация

Вместо да ядете моркови за здраве, изпийте една чаша фреш от тях и ще поддържате здравословно тегло и железен имунитет.

Много са теориите, че фрешовете са по-нездравословни от яденето на цели плодове или зеленчуци. Едни твърдят, че е така заради металните пластини в пасаторите, други са на мнение, че дори и пластмасова изтисквачката не успява да изцеди всичко здравословно от даровете на природата, за да бъдат витамините и фибрите запазени и сервирани в сока. И наистина – за 90% от плодовете и зеленчуците това е вярно, но ние от kulinarno.bg  сме длъжни да ви осведомим, че при моркова не е точно така.

За да ви докажем, че нямате оправдание да не започвате деня си с един мегаполезен прясно изцеден сок от моркови, ще трябва да ви „сервираме“ малко данни от проучване, проведено от хранителни експерти и диетолози, чиито резултати еднозначно сочат, че морковеният фреш е по-лесен за храносмилане и усвояване на полезните вещества. Учените обясняват, че малцина са склонни да изядат три или четири моркова на закуска, но сокът от тях е по-малко от 300 мл и се изпива на един дъх.

И докато кореноплодния зеленчук е твърд и труден за разграждане, то с една чаша фреш тялото ни ще получи само за няколко минути малко под 100 калории, в които няма никакви мазнини. Освен това в организма се наливат лесно усвояеми витамини от групата А, В, С, Е и К, както и фибри, гарантиращи правилната стомашна функция през целия ден. Оранжевата напитка е богата на антиоксиданти и доказано спира стареенето. А концентрираният букет от полезни вещества действа добре на очите, заздравява стените на кръвоносните съдове, а може би най-благоприятният му ефект е, че прави имунната система стоманена срещу атаката на болестите. От тази му функция ще е добре да се възползвате на прага на есента, когато болестотворните микроби са в очакване на всяка пробойна в имунитета на хората, за да се настанят удобно в тялото.

Учените обаче са категорични, че ако сте на диета, е по-добре да закусвате с цели моркови, отколкото да се правят на сок. При смилането фибрите на оранжевия зеленчук стават по-лесно разградими в организма, а когато те затрудняват стомаха, се появява усещане за ситост, изключително приятно за тези, които се лишават от обилна храна в името на слабата фигура.

Пиенето на сок от моркови в дните, когато слънцето вече спира да жари с лъчите, си има и още един позитив. Съдържащият се в кореноплодния зеленчук каротин ще запази летния ви загар за по-дълго време, както и ще направи кожата ви по-устойчива на безпощадните есенни ветрове. Затова се замислете сериозно да включите оранжевия закачливко в ежедневното си меню.

 

Ето и още рецепти с моркови:

Запържени моркови с магданоз

Супа без мазнини

Супа от леща с моркови и домати

Морковено суфле с масло

Моркови с розмарин

Халва от моркови

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Някои зеленчуци са по-полезни след готвене

Термичната обработка на някои зеленчуци ги прави по-възприемчиви от тялото и увеличава полезността им.   виж още »

Любопитно за морковите и Холандия

Защо морковите са оранжеви и какви цветове моркови съществуват? виж още »

Плодовите сокове – не чак толкова полезни

Не си мислете, че тялото ви ликува от удоволствие, ако изпиете две кутии плодов концентрат. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта