Регистрация

Плодовите сокове – не чак толкова полезни

19 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3148
Плодовите сокове – не чак толкова полезни

Не си мислете, че тялото ви ликува от удоволствие, ако изпиете две кутии плодов концентрат.

Още в ранните класове в училище, а вече и в детската градина, ни учат, че плодовите сокове са правилния избор за десерт или напитка към основното ядене. Препоръчват ни ги също и за междинните хранения, защото сладкият нектар залъгва глада, без да натиква в тялото бум от калории. Освен това в него има витамини и минерали, от които организмът ще се възползва за заздравяване на имунитета и в стремежа за красива визия.

Не всичко е така розово – предупреждават британски учени, които публикуват доклад с причините да не се прекалява с плодовите сокове. Разбира се, пред тях не бива да се избират газираните, енергийните и алкохолните напитки, а чайовете, отварите и чистата вода, но нека всеки има предвид, че прекаленият светец и богу не е угоден. В умерения баланс на задължителните 2-2,5 литра течности за деня се крие ключът към здравето, дълголетието и красотата.

Най-лошият избор за плодов сок са готовите кутии, обясняват експертите. Най-малкото ако човек се замисли колко плодове са нужни за направата на литър от напитката и каква е пазарната им стойност, ще установи, че явно производителите работят благотворително, защото са на загуба от продукта, съдържащ 100% екстракт от ябълка, портокал или каквото е описано. Бъдете сигурни – тези хора не са на минус от производството си – просто плодовете са с такова качество, че да свалят цената си, а добавките за увеличаване на количеството нямат общо със стопроцентовия плодов екстракт.

Второ – замислете се кой нектар без консерванти ще успее да запази вкусовите си качества в продължение на месеци. Трябва да има добавени вещества, които да го поддържат без да се разваля. А в повечето случаи те не са особено полезни за тялото. Като най-вредни са при системно прекаляване, а в малко количества оказват минимално или никакво влияние.

Трето – в плодовите сокове в хранителната верига се добавят захари и подсладители. Основните цели на един продукт за трапезата са да е вкусен и да изглежда добре. Напитките трябва да са сладки. Същевременно бялата захар или изкуствените подсладители са или носител на вредни компоненти, или на калории, а понякога и на двете. Така че в желанието да направите нещо добро за тялото си, можете да го препълните със захари, да натоварите черния дроб, да повишите риска от развитие на диабет и да качите някои и друг килограм. Разкошна комбинация – няма що!

Прясно изстисканите в домашни условия фрешове са по-добра алтернатива, но и с тях не бива да се прекалява. Британските учени изследвали поведението на млади хора, решили да преминат към здравословен режим на хранене. Младежите наблягали на плодове, като си позволявали по 5-8 порции на ден в течен и твърд вариант. Кръвната им захар драстично се покачила заради плодовата фруктоза, а някои от тях започнали да качват мазнини и обиколки от калориите в сока.

Експертите съветват всеки, който е решил да прибегне към диета, включваща тези напитки, да подходи съвестно и с разбиране. Нека не залага на готовите продукти в хранителната верига, които имат по-висок срок на годност от три дни, а да се научи да си прави страшно полезните напитки у дома или да си купува прясно изцеден плодов сок. Нека също така не изпива повече от 800 мл на ден, защото вместо да зарадва тялото си с бум от витамини, минерали и фибри, ще го натовари с голямо количество захар и калории. И нека на последно място никой не забравя, че 2-3 чаши плодов фреш на ден ще дарят на организма необходимото за един пълноценен живот.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вредната страна на фрешовете

Дори и с полезните удоволствия не бива да се прекалява.   виж още »

Впрегнете портокаловия сок в грижа за красотата

Освен полезна напитка сокът от портокал може да бъде и козметичен продукт. виж още »

Черешов сок и лека вечеря за здрав сън

Сок от череши два пъти на ден лекува безсъние. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта