Регистрация

Смъртен случай в Китай след препиване с кола

27 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1246
Смъртен случай в Китай след препиване с кола

Китаец получи усложнения и почина след като изпи 1,5 л. кола за 10 минути.

 

Колата отдавна е спорно безалкохолно, вредите от което са обсъждани на стотици семинари за здравословно хранене и последствие от прекаляване с газирани и безалкохолни напитки. Но колата е и любимо питие на поколения по целия свят, защото печели сърцата и небцата с неповторимия си вкус и свежест. Експертите са категорични, както с повечето газирани и подсладени напитки, така и с колата не бива да се прекалява, нито дори да се консумира ежедневно в дългосрочен период. Но феновете на колата често пренебрегват тези съвети.

22-годишен китаец загуби живота си след като изпи 1,5 литра кола в рамките на 10 минути, пише БГНЕС. 6 часа след ударното освежаване младият мъж бил приет в болница в Пекин със силни стомашни болки и спазми и видимо подуване на стомаха. Лекарите отчели едновременно пневматоза и исхимична болест на черния дроб. Пневматозата се характеризира с образуването на кисти от въздух по стените на червата. 18 часа, след като бил приет по спешност, мъжът умира, а медиците отчитат и тежко увреждане на черния дроб.

Направената аутопсия доказала, че бързото пиене на кола е причината за смъртта. За 10 минути, в които пациентът изгълтал напитката, в тялото му се събрало твърде голямо количество въглероден диоксид. Това може да се случи при консумацията на каквато и да е газирана течност за толкова кратко време. Въглеродният диоксид предизвикал в черния дроб кислороден глад. В допълнение натрупаните газове в червата успели да проникнат и изтекат в порталната вена – основният кръвоносен съд, снабдяващ с чиста кръв черния дроб.

Мнение на експерт за прекаляването с газирани напитки. Нейтън Дейвис – биохимик от Университетския колеж в Лондон заявява пред медии по случая с кончината на китаеца, че настъпването на смърт от прекаляване с газирани напитки е рядко явление, но човек все пак трябва да бъде отговорен какво слага в устата си и колко бързо го поглъща. Нещастното събитие не може да сполети здрав човек, категоричен е Дейвис, но не всеки има пълно знание какво се случва в тялото му. Според експерта най-вероятно е бактериална инфекция в организма на младия мъж да е причинила натрупването на газове, довели до смъртта му.

За какво още е вредна колата? Биохимикът обяснява, че пиенето на кола трябва да бъде умерено удоволствие, на което човек да не се отдава редовно и в големи дози. Когато колата и други сходни с нея газирани питиета се приемат от време на време, няма риск от настъпването на здравословен проблем. Все пак човечеството трябва да зае, че вече е доказано, че в дългосрочен план честата консумация на кола причинява чупливост и мекота на костите, както и разваля зъбите. Колата въобще спира усвояването на калций от тялото и така кости, стави, нокти и зъби не могат да постигнат необходимата си минерализация. Отделно захарта и подсладителите в напитката водят до затлъстяване и проблеми с кръвното налягане и сърдечно-съдовата система.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колата руши тялото от „входа“ до „изхода“

Как с бутилка Кока-кола си вредим – от зъбите и езика, през хранопровода, стомаха, вътрешните органи и червата, та чак до настроението и усещане виж още »

Учениците оглупяват от кафе и кола

Колкото повече кофеин поглъщат малчуганите, толкова по-голяма е вероятността да посегнат към наркотици. виж още »

Газираните напитки ни убиват бавно, но сигурно

Учени доказаха че само три кутийки газирана вода или кока-кола на ден ще съкратят живота ни с няколко години. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта