Регистрация

Салата – още по-задължителна през зимата

10 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1892
Салата – още по-задължителна през зимата

В студеното време тялото се нуждае от повече витамини, минерали, фибри и пробиотици, а те се съдържат в пресните и естествено ферментиралите зеленчуци.

 

Студът вече налегна страната и на трапезата по традиция се наместват по-мазни храни. Дори и за хората, спазващи пости, традиционните ястия са по-бедни на витамини и минерали, а апетитът доказано нараства пропорционално с падането на температурата. За сметка на това пък естественото движение също се ограничава заради студа и ранното падане на нощта. И ето как се качват килограми и се намалява общия имунитет в сезона, когато вируси и настинки дебнат от всеки ъгъл. Затова се подкрепяйте при всяко основно хранене със салата, съветват руски диетолози, цитирани от РИА Новости.

 

Зеленчуците са важен компонент от здравословното хранене особено през зимата. Когато сезонните плодове са кът, а тежките храни и обездвижването допълнително натоварват тялото, здравето е застрашено. Размерът на талията също. Затова е добре всяко основно хранене да съдържа в себе си зеленчуков компонент, който или да е в прясна форма или да е обект на полезна ферментация.

 

Най-добрата салата за зимата. За славянските народи това е киселото зеле, превърнало се в традиция на множество национални кухни на Балканите и граничещи с тях страни. При процеса на ферментиране се образуват полезни бактерии, които допринасят за здравината на чревната флора и фауна. Здравата храносмилателна система по-добре усвоява и преработва тежките зимни храни, извличайки максимума позитиви от тях. Освен това при този тип ферментация не се губят витамините в зеленчука, както става при стерилизираните туршии, обясняват експертите.

 

Кои зеленчуци са най-полезни през зимата. Ясно е, че доматите и краставиците се отглеждат в изкуствени условия в този период, затова прясната салата трябва да съдържа максимум сезонни продукти. Такива са различните видове ряпа, морковите, зелето, цвеклото, земната ябълка. Подправени със студено пресована растителна мазнина и лимонов сок, те зареждат с фибри, витамини и минерали. А в този период полезните им вещества са наистина важни.

 

Плодова салата за закуска. Това е добра зимна алтернатива на тестените изделия за закуска. Хапвайте я смело вместо препечените филии, баниците и сандвичите. Ако се притеснявате, че няма да ви засити, комбинирайте я с мед и кисело мляко. Добавка от семена носи още полезни мазнини на организма. Спирайте се на сравнително сезонна продукция – дюли, ябълки, тикви, круши, цитруси, банани. Така ще запълните зимните дефицити в тялото, обясняват учените.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Зимна диета Тонус за красота, сила и енергия

6-дневна диета зарежда тялото с витамини и минерали, смъква излишни килограми и носи добро настроение.   виж още »

Дайкон – нова ряпа на зимната трапеза

Китайската дайкон ряпа разтваря камъни в бъбреците, подобрява храносмилането и радва с ненатрапчив мек и свеж вкус. виж още »

Зимна диета с два вида риба

Погрижете се за красивата си външност и здраво тяло с морска и речна риба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта