Регистрация

Дайкон – нова ряпа на зимната трапеза

07 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 13766
Дайкон – нова ряпа на зимната трапеза

Китайската дайкон ряпа разтваря камъни в бъбреците, подобрява храносмилането и радва с ненатрапчив мек и свеж вкус.

През последните есени и зими в България още една култура се появи на родния пазар, за да опонира на традиционалистите с екзотика, здравословност и неповторим вкус. Става въпрос за ряпата дайкон, наричана още японка ряпа или азиатска репичка. Това е кореноплоден мръснобял зеленчук, със зелени листенца над грудката. Няма как да не сте попадали на него в кварталния плод-зеленчук особено в месеците между октомври и март. Парадоксално е как дайкон може да се купи от почти всеки хранителен магазин, притежаващ „свежа витрина“, но в българското интернет пространство няма локация, която да разкаже нашироко за качествата на зеленчука от Страната на Изгряващото слънце. Затова ние от kulinarno.bg ще се постараем да запълним тази информационна празнота, както и да убедим традиционалистите по отношение на продуктите за готвене, че си заслужава да си направят поне една свежа зимна салата, в която да присъства причудливия корен.

Да го опишем за абсолютните лаици – по форма прилича на морков, но е по-голям и е мръсно бял. На пипане е с по-малка твърдост, щом го хванете, още в ръката ви ще си проличи, че дайконът е сочен зеленчук. Големината му варира между 300 и 500 грама и обикновено е нареден на щанда с репичките или в близост до тях.

Ако искате да си купите пресен дайкон, достоен за вашата трапеза, то помнете закачливата фраза – „Размерът не е от значение“, затова не се нахвърляйте на най-едрите индивиди в тарелката. Важно е да не бъде с големи цепнатини по повърхността си, а също така, ако има малки прорези, нека те да не са достигнали до тъмнокафяв цвят. Следете също така листенцата – колкото по-сочни са те, толкова по-сочен е и зеленчукът. Ако имате шанс да го опипате (какъвто май само не се дава на прословутия Женски пазар в София), то трябва да усетите, че е стегнат и сочен, но не омекнал. Прекалената твърдост означава, че е изваден прекалено рано, затова рискувате вашият дайкон да бъде по-твърд и с не така мек вкус. Нормалната цена за килограм е не повече от 2 лв.

ВАЖНО!!! Ако не смятате да правите салата с дайкон за целия китайски народ, то не си купувайте повече от една ряпа. Помнете, че в салати и ордьоври за една порция се използват около 50-60 грама от кореноплодното. Така че няма смисъл излишни количества да престояват в хладилника ви.

А полезните качества на дайкона – те със сигурност ще ви заинтересоват. През зимата е важно да се приема витамин С, защото неговата основна функция е да повишава силите на имунната система. Той обаче върви в букет с витамини от Б-групата, витамин А, Е и D. Съдържа също фибри, магнезии и големи количества желязо, които са нужни на тялото в студените месеци. Вероятно и природата е преценила, че именно тогава човек ще има нужда от хранителните показатели на кореноплодното. Освен това ряпата е благодат за пикочните пътища, като е един от малкото натурални продукти, които се използват за разбиване на камъни в бъбреците.

Дайконът е подходящ и за диети, тъй като в 100 грама от него се съдържат само 23 калории. Освен това зеленчукът има свойството да активизира метаболизма, помагайки му да се справи с тежки храни и мазни меса. Затова и в страните от Далечния изток се счита за традиционна гарнитура към тежки меса.

Ако се чудите как да си го приготвите – най-лесният начин е да си представите, че той е нищо повече от добре познатите бяла и червена ряпа. Затова е подходящ за салати, туршии и гарнитура в малки количества. За разлика от познатите репи обаче японският им събрат е с много по-мек и ненатрапчив вкус и определено е по воден. Подходящ е особено много за свежи салати в комбинация с моркови и цвекло. Примерната доза за две порции е 2 средни моркова, глава цвекло и 100 г дайкон. Трябва им малко сол, оцет (лимонов сок) и зехтин (олио), за да се превърнат в перфектното здравословно предястие.

Източните култури правят дайкона на туршия или го рендосват в малки количества като част от гарнитурата на меса, речни и морски дарове. Традиционна за Китай е туршията с дайкон и чесън, в която се добавя също целина и дафинов лист. В Япония пък престоялият в марината от оризова ракия дайкон се използва като мезе за спиртни напитки. В Тайланд кубчета от ряпата се добавят към подобни на гювеч ястия, за да оберат от мазнината на месото и да направят по-сочна манджата.

А тук можете да намерите и много рецепти за приготвяне на дайкон

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене при мръсен въздух

Кисело мляко и вода отмиват вдишаните замърсявания, а зеленчуците и плодовете борят свободните радикали.   виж още »

Салата – още по-задължителна през зимата

В студеното време тялото се нуждае от повече витамини, минерали, фибри и пробиотици, а те се съдържат в пресните и естествено ферментиралите зеленчуци виж още »

Репички за шарена и здравословна салата

Репичките са свежи, нискокалорични и полезни. Какво още му трябва на човека? виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous22-08-2018
Не лучше обстоят дела и со снижением общего тонуса, ведь женщина с «поплывшым» овалом кажется старше на 5 лет. Как окружающие реагируют на ваши морщины? Плохое состояние кожи — это то, что в первую очередь отталкивает окружающих. Наличие морщин, тусклый цвет лица, мешки под глазами делают женщину мало привлекательной. У неё значительно снижаются шансы занять руководящую должность или познакомиться с интересным мужчиной. См. Ссылку Главное - не пропускать ни дня. Это снизит благоприятное воздействие состава и увеличит срок лечения. Я смогла выздороветь за 1,5 месяца. 3 недели ушло на конкретное ежедневное лечение, потом профилактический месячный курс. Стопы преобразились, они не только здоровые, но и невероятно ухоженные, так что ради такого результата и неприятный запах можно потерпеть. Действие крема направлено на подавление развития бактерий, устранение симптоматики (сухости, зуда), восстановления нормального вида кожи. Средство способствует полному восстановлению и регенерации поврежденных тканей.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта