Регистрация

С кои плодове не се закусва

15 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 2169
С кои плодове не се закусва

Кои плодове не се ядат на гладно и как вредят на стомаха?

Отдавна човечеството знае, че колкото и да са полезни плодовете, колкото и задължително да е присъствието им в ежедневното хранене, тяхната консумация си има точно определно време в рамките на деня, защото в противен случай една от най-добрите храни за тялото, може да се превърне в негов разрушител. Ясно е, че плода не се хапва след ядене вместо десерт, защото ферментира, попаднал върху другата храна в стомаха. А оттам идват редица храносмилателни затруднения, от които най-леките са подуване, газове и цялостно усещане за дискомфорт и умора.

Не всички плодове могат да се ядат на закуска. Това е ново сензационно откритие в света на храненето, публикувано в zdrave.to, което изконно променя досегашните ни представи, че най-пълноценната закуска е всъщност пресния плод. Оказва се, че не всички плодове са подходящи да попаднат в стомаха на абсолютно гладно. Проучването преобръща представите за здравословен начин на живот, като извежда от закуската някои от най-често консумираните за първо хранене плодове. Защо е така – ще обясним по-долу.

banani za zakuska1. Бананите са идеалното междинно хранене и една вредна закуска. Когато човек се събуди, стомахът е празен и абсолютно незащитен. Първата попаднала храна в него бива бързо разградена, защото има за цел да запълни появилите се дефицити по време на нощното гладуване. Тялото се нуждае от витамини, минерали и енергия и ги издърпва щателно от закуската. Бананите са изключително богати на магнезий и калций. Това ги прави задължителни за хапване в рамките на деня. Приети на закуска обаче тези два елемента създават силен дисонанс в общата минерална картина на организма. И първият орган, който започва да страда от дефицити е сърцето. Затова хората със сърдечни проблеми особено трябва да внимават. Ако обичате банани, най-добре си ги хапнете на следобедна закуска, защото вече две основни ястия са разпределили минералите си в тялото.

qbulka za zakuska2. Не яжте ябълки и круши на гладно! Звучи странно препоръчваният като най-идеален за закуска плод – ябълката - да бъде отхвърлен. Всъщност и двата „героя“ са идеални за първо ядене, но ако преди подложите нещо леко – препечена филийка, варено яйце или 20-50 г сирене или извара. Макар че разделното хранене забранява комбинацията на сирена с плодове, ще откриете, че дори и в тази теория е разрешена закуска от ябълка или круша с извара.

krushi za zakuskaДвата плода съдържат голямо количество влакнини, които са много полезни за организма. Хапнати на гладно обаче, те спират процеса на разграждане и усвояване на витамините, които също се съдържат в изобилие. Така че цялостният потенциал на плода ще бъде изхабен. Комбинацията с някаква лека храна обаче, ще позволи на всяко вещество да се абсорбира. Така че ако ще хапвате ябълки или круши за закуска – по-добре си ги нарежете в кофичка кисело мляко.

portokal za zakuska3. Портокалите на гладно причиняват възпаления на стомашните стени. Това далеч не означава, че трябва да ги приемате след обилен гуляй – не. Портокали се хапват два часа след основно хранене. Когато приемете този цитрус на гладно, киселината му облива стомашните стени и предивиква болка и дискомфорт. Особено опасно е да се прави тази грешка от хора с язва. Колкото и да е странно – лимоните НЕ действат по същия пагубен начин на празния стомах, както техните братовчеди портокалите. Затова, ако искате да започнете деня си с цитрусов дъх – спрете се на лимони.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо стомахът се издува от плодове?

Плодовете могат да предизвикат газове, болки и дори цироза, ако се хапват в комбинация с други продукти.   виж още »

Ябълки се ядат само сутрин

Защо не е добре да се ядат ябълки вечер и какво могат да ни причинят, ако ги хапнем за десерт след вечеря?   виж още »

Протеинова закуска – ключ към стройната фигура

Хапването на високопротеинови храни за старт на деня зарежда с енергия и виталност и пази от преяждане.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта