Регистрация

Протеинова закуска – ключ към стройната фигура

11 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 1806
Протеинова закуска – ключ към стройната фигура

Хапването на високопротеинови храни за старт на деня зарежда с енергия и виталност и пази от преяждане.

 

Различни хранителни теории влизат в спор коя закуска е най-подходяща. Според някои експерти денят трябва да се започва с плодове, други предлагат комбинация от млечен продукт, зеленчук и тестено изделие, което да засити стабилно глада, трети се спират на кисели млека с добавки от мед, семена и ядки, които да прочистят тялото и да заредят със сила.

 

Протеиновата закуска е най-доброто решение за първо хранене, смятат експертите от Центъра за контрол и превенция от заболявания в САЩ. Този тип храни действат в няколко правилни насоки, като засищат стабилно, зареждат тялото с жизнено нужни за правилната му работа вещества, пречат на появата на скорошен и силен глад и от тях не се дебелее.

 

Протеините НЕ се складират в организма. Затова е важно да се приемат всеки ден чрез балансирано и разумно хранене. Те отговарят за отделянето на хормона допамин, който пък влияе на апетита и усещането за ситост. Когато за закуска се приемат протеини, те създават трайно усещане за ситост. Настъпилият в рамките на деня глад е по-слаб, а изядените количества, нужни да заситят, са по-малки. Така закуската е отговорна за начина на хранене през целия ден.

 

Протеините регулират телесната енергия и мускулната издръжливост. Неслучайно хората, подложени на висока физическа активност спазват специфични богати на протеин диети. Веществото е основно за състава на мускулната тъкан и чрез неговото активно набавяне се спира мускулната разградимост след тренировка. Преди физическа активност пък протеинът повишава издръжливостта. Затова закуските, в които се съдържа подготвят тялото за интензивността на предстоящия ден.

 

Кои са храните с високо съдържание на протеин? Неслучайно варените яйца са обявени за една от най-добрите закуски. Ако не искате да започвате деня с животински продукти, можете да се спрете на броколи, авокадо и всякакви варива – бял боб, леща, нахут. Семената и ядките също са добро решение, но за да бъдат усвоени адекватно, е добре да ги накиснете във вода от предната вечер. Препоръчват се киноа, чиа, бадеми, орехи, лешници и др. в суров и накиснат вариант. Ако пък не се свените да си хапвате месо на закуска, спрете се на пилешки гърди, риба, пуешко или телешко.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Закуската за млада и сияйна кожа

Пет правила за хранене на закуска, които ще подобрят състоянието на кожата и ще изтрият от нея следите на времето.   виж още »

С кои плодове не се закусва

Кои плодове не се ядат на гладно и как вредят на стомаха? виж още »

С какво да нахраним децата за закуска

Единадесет уникални предложения как да нахраните детенцето си, като се убедите, че се е заредило с много енергия и полезни за подрастващия организъм в виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта