Регистрация

С какво да се храним след тренировка

20 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 2803
С какво да се храним след тренировка

След тренировка яжте зърнени храни и избягвайте мазни и пържени продукти.

 

   

Ключът към постигане на желаните телесни форми е не само в правилната тренировка, но и в адекватния хранителен режим, с който съчетавате физическите упражнения. По време на фитнес, йога, бойно изкуство, танци или друг вид дейност, която посещавате тялото изразходва голямо количество енергия, която си набавя в началото от последните две яденета, а към края вече прибягва към резерва от запаси. Затова и се препоръчва на хората, които искат да стопят мазнини, да правят продължителни тренировки, които да накарат организма да освободи мазнините под формата на енергия.

След силови упражнения е нормално да се появи глад, защото тялото има нужда от презареждане. Но особено нелепо би било да се подиграем със собствените си усилия като си позволим да преядем и отново се върнем на старото ниво – препълнени с калории, които ако не изразходим, се трансформират килограми. Не е хубаво също така да пренебрегваме нуждите на организма си и да го оставяме гладен, защото мускулите няма да успеят да се оформят правилно, ако нямат съвкупност от вещества, съдържащи се в хранителните продукти.

Какво е добре да си хапваме след тренировка и кои храни да избягваме обясняват експерти в доклада си, публикуван в американското издание за спорт и храни – Journal of the international society of sports nutrition. Според учените най-подходящи за хапване след физическа активност са зърнените храни и особено препоръчват познатата до болка закуска мюсли с мляко. Те се усвояват бързо от организма и помагат за възстановяването на енергийната наличност, без да натоварват с излишък от калории. Освен това здравословната комбинация помага на тялото да релаксира, а то наистина има нужда от отпускане. В тази храна има редица витамини и минерали, полезни мазнини и високо съдържание на калции, който укрепва костната система и допринася за по-бързото възстановяване на костите и ставите от претоварване или контузии.

За най-вредни храни след физическа активност учените сочат мазните меса (без риба) и пържените храни. Свинското например е бедно на витамини и минерали и богато на мазнини. Освен че те не могат да помогнат на тялото при възстановяването и отмората му, запълват „дупките“ на изгорените по време на тренировката мазнини, като я правят дълбоко неефективна. Същото важи и за ястията, термично обработени в олио. Те губят своите полезни качества и се превръщат в храна, която натоварва организма в момент, когато той има нужда от отмора. Така в него се създава дефицит, който може да повлияе неблагоприятно на мозъка, мускулите, нервната система и да отслаби имунитета.

Затова помнете, че след тренировка е по-добре да хапнете мюсли или голяма шепа ядки пред чипс, яйца на очи и сочна пържола. Тялото ще ви благодари.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Оптимална последователност - закуска, обяд, кафе, тренировка

Кога е най-доброто време за тренировка и пречи ли кафето на спорта?   виж още »

6 храни след прибиране от фитнес

Какво се готви след прибиране от трянировка и кои вещества в храната са най-важни за трениращите. виж още »

Преядеш ли като свинка, ето как да изгориш сланинка

Изгори мазнините без тичане в парка или досадното препускане върху фитнес пътека с набор от лесни и забавни кардио упражнения, които се правят вкъщи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта