Регистрация

С какво да нахраним децата за закуска

01 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3867
С какво да нахраним децата за закуска

Единадесет уникални предложения как да нахраните детенцето си, като се убедите, че се е заредило с много енергия и полезни за подрастващия организъм витамини и минерали.

Винаги, когато става въпрос за правилно и здравословно хранене, особено на децата, се чувствам леко объркана. С цялото изобилие от информация за това коя храна е вредна и коя полезна, на единия полюс прословутите Е-та (консерванти и оцветители в храните), на другия така модерните био храни, наистина изпадам в дълбока дилема кое е най-доброто за двегодишната ми дъщеря. Истината е, че имаше един момент, в който почти бях спряла да се храня, защото си представях как разни Е-та атакуват организма ми и го разболяват. А всъщност последствията и липсата на храна са много по-фатални от каквато и да е храна. Пробвах и с био храните, които обаче за мен се оказаха не само скъпи, но и безвкусни.

И тогава се замислих как сме оцелели като деца във времена, в които рафтовете по магазините и хладилниците ни не изобилстваха от всякакви нужни и ненужни храни. Бяхме здрави без да имаме избор, а сега този избор понякога сякаш ни разболява. В един момент установих, че детето ми има нужда точно от онези същите вкусни неща, с които аз съм станала човек.

В крайна сметка си съставих мой собствен списък на храните, които предлагам на детето и ще го споделя с вас. И имам едно основно правило – никога не давам на детето си нещо, което аз самата не бих сложила в устата.

1. Филия с масло и мед

Определено предпочитам маслото. Решила съм за себе си, че след изчетената информация по темата, вярвам повече на него, отколкото на маргарините. Колкото до меда и алергиите от него – спомних си за количествата мед, които съм погълнала като малка и предпочетох да вярвам, че дъщеря ми има изграден имунитет срещу подобна алергия. Така, че сега съвсем смело бърка сама с лъжицата в буркана с мед.

2. Филия с лютеница и сирене

Разбира се най-добре е, когато е домашно приготвена, но ако вече няма баби-ентусиастки в семейството, които да стоят до печката дни наред, се доверявам на купената от магазина. Спряла съм се на детския вариант на Олинеза „Олинезко“.

3. Кус-кус

Мога да ви доверя една тайна– лесна и бърза рецепта, която научих от мама. Обикновено, когато сутрин станем, вече всички сме толкова изгладнели, че нямаме търпението да изчакаме необходимото време докато кус-кусът заври. Затова започнах да правя следното – предишната вечер оставям кус-куса да заври за около 5-10 мин., след което кисне във водата през цялата нощ. На сутринта той вече е поел водата, затоплям го, прибавям му малко масло,захар и сирене и закуската е готова за 10 минути.

Тук ще уточня, че освен здравословно, друг принцип, от който се ръководя е храната да се приготвя бързо и лесно. Определено не съм от жените, които обичат да се въртят около фурната, с тенджери и тигани в ръка. Наистина мисля, че има хора, на които им се отдава кулинарията и предпочитам те да се изявяват в кухнята. Претенции за себе си в това поприще нямам.

4. Филия с масло, сирене/кашкавал/колбас

Въпросът за колбасите е много спорен сред майките. Полезни ли са, вредни ли са, на пазара има и специални детски колбаси. Аз лично избирам такива с по-високо качество и не мисля, че ако един път в седмицата детето яде колбас, ще му навредя по някакъв начин. Когато давам на детето такава филия, слагам и някакъв сезонен зеленчук – сурова чушка, морков, краставица, маслини, домат...Не че детето ми проявява голям ентусиазъм спрямо тях, но понякога се получава и предпочитам да свиква с гледката на зеленчуците в чинията.

5. Мляко с бисквити

Много любима закуска или класика в жанра, биха казали някои. Изобщо бисквитите са наше любимо ядене сутрин, обед, вечер, между храненията...Гледам поне да са придружени с кисело мляко. Киселото мляко избирам с по-висок процент на масленост. Бисквитите в повечето случаи са обикновени.

6. Попара

Да, все още си приготвяме попара – със сухари, масло, захар и сирене.

7. Овес

Не мюсли, не зърнени закуски, а овес в най-чистия му и класически вид. Ето и една рецепта, по която приготвям овеса: Слагам няколко лъжици в купата и прибавям малко вода, колкото да се накисне овеса и да я поеме. Прибавям и кисело мляко в зависимост от количеството овес без да става много течна консистенцията. Настъргвам ябълката или нарязвам някакъв сезонен плод (слива, круша, грозде...). Добавям захар или мед, а ако детето е по-голямо може и ядки (орехи, лешници).

8. Мляко с ориз

Когато разбрах колко лесно се приготвя, млякото с ориз се превърна в честа наша закуска. Рецептата е: 1 литър прясно мляко, 1 литър вода, 1 чаша ориз. Трите съставки се слагат в тенджера и се поставят на котлона докато оризът омекне достатъчно. Прибавя се и захар на вкус.

9. Бисквитена торта

Не я правя като тези в сладкарниците! Просто купувам един пакет обикновени бисквити, прясно мляко и нишесте. Най-лесната рецепта. На нишестето е посочен начина му на приготвяне затова и никога не мога съвсем точно да го запомня. А после просто взимате една тава и в нея редите един пласт нишесте, отгоре бисквити, пласт нишесте, бисквити и така докато ви свършат съставките.

10. Палачинки

Кой ли не обича палачинки! Вярно е, че прекарвате малко повече време до котлона, но една неделя в месеца мисля, че е оправдано време за полученото удоволствие. Ето и рецептата, по която ги приготвям: 250 гр. брашно смесвам с 3 яйца и 250 мл. прясно мляко докато се получи хомогенна смес. После добавям още 250 мл. мляко, лъжица разтопено масло, няколко капки олио, 1 ч.л. захар и щипка сол. Отново смесвам и оставям сместа да престои 15-20 мин. – откровено казано зависи с колко време за чакане разполагам.

11. Принцеса със сирене и яйце

Няма нищо по-просто от тази рецепта – разбивате едно яйце и  добавяте натрошено сирене; количеството е достатъчно за около 2-3 филии хляб; запичате.

 Автор: Деница Георгиева

Споделете ни какво приготвяте вие на децата!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо не се започва деня с тези напитки?

Кафето предизвиква киселини, черният и зеленият чай са агресивни към стомаха, а плодовите сокове вдигат рязко кръвната захар.   виж още »

Какви продукти да избера за детската закуска?

Родителски хитринки за пълноценна детска закуска, лишена от тежки въглехидрати.   виж още »

Протеинова закуска – ключ към стройната фигура

Хапването на високопротеинови храни за старт на деня зарежда с енергия и виталност и пази от преяждане.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта