Регистрация

С авокадо се наяждаме по-бързо и по-лесно

10 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3637
С авокадо се наяждаме по-бързо и по-лесно

Само половин авокадо, прибавено към закуската, обяда или вечерята, ще намали апетита и ще засити глада гарантирано поне в следващите три часа.

 

От близо век учените в сферата на правилното хранене търсят онази добавка, която да убива апетита на хората и да създава усещане за ситост при погълнати малки количества, като едновременно да е изцяло биологичен продукт без вредни странични ефекти. Модата на хаповете неминуемо е запознала множество ентусиасти да отслабнат с модерните днес екстракти от дива бразилска орхидея, зелено кафе, кларинол, които различни фирми влагат в различни марки таблетки и сиропи за потискане на апетита. Защото за разлика от много други човешки пороци, той силно личи на визията, а оттам и на самочувствието.

Изненадващо ново изследване смята, че е открило евтин, абсолютно натурален, дори полезен и не на последно място вкусен начин да се потисне лакомията, която ако не бъде задоволена, прави човека неспокоен, разконцентриран и раздразнителен. Екип от британски експерти с ръководител диетологът Джон Сабат твърди, че ако приемаме по половин авокадо с всяко хранене, ситостта ще настъпи по-бързо и по този начин ще намалим порциите си с 1/3 и дори в някои случаи на половина.

В рамките на първоначалното изследване участвали 30 доброволци с наднормено тегло. Те били разделени в две равни групи, като едната от тях получавала и по половин авокадо към трите си основни ястия. Само след два дни впечатление направило, че хората, които си хапват плода към менюто успяват да се заситят с предвидената дажба, докато тези, на които не се полага, продължават да чувстват глад и след като привършат с предвидения им порцион.

След две седмици били отчетени и крайните резултати – в петнайсеторката на авокадоядците всички били свалили по около килограм от теглото си, докато техните „колеги“, лишени от плода, запазили теглото си. Отгоре на всичко се оплакали, че в рамките на изследването са чувствали постоянен глад, който допълнително засливал желанието им да се наядат, без да мислят за погълнатите количества и калории.

Диетолозите са на мнение, че с гладуване не може да се отслабне трайно, защото при първа възможност човек се отпуска в количествата на ядене и възвръща свалените с много усилия килограми. Порциите трябва да бъдат намалявани или ограничавани така, че да не се натоварва психически индивида и да се чувства заситен от храната.

Видимо авокадото допринася за чувството на ситост. Сега екипът си поставя за цел да обясни откъде идват благоприятните му свойства. Едното предположение е, че плодът успява по-бързо да изпрати до мозъка сигнали за ситост, защото е доказано, че те се появяват на двадесетата минута след началото на храненето. Другата хипотеза е, че поради специфичния си състав авокадото е трудноразградимо, и прието заедно с друга храна създава постоянна ненатоварваща работа на стомаха, който има с какво да се занимава докато дойде време за следващото основно ядене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Авокадото – мазно, калорично, но с отслабващ ефект

Диета с авокадо дава сила, енергия, красота и смъква килограми без глад и лишения.   виж още »

Авокадото – актуална мода в световната кулинария

Авокадото се връзва еднакво добре като добавка и в сладки, и в солени ястия и носи множество ползи на организма.   виж още »

Зелено кафе гарантира тънката талия на звездите

Холивудската тайна за отслабване превзема света. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта