Регистрация

Роботи берат ягоди, правят пици и режат салати

26 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3786
Роботи берат ягоди, правят пици и режат салати

Човешкият труд в кухнята все повече преминава в прецизните ръце на хора-машини.

Японците са пословични с уменията си да механизират труда. От години в Страната на изгряващото слънце е залегнал начинът на мислене, че основната разлика между животните и хората е човешкия разум и възможностите на мозъка. Затова населението в империята счита, че не силата е тази, която трябва да се развива, а умът, чрез който да се създават изобретения, улесняващи начина на живот на хората, за да могат те да развиват менталните си умения. Затова Япония е и страната на роботите, които имат за цел да улеснят човешката дейност. А някои от тях са направени така, че да помагат в кухнята.

Преди десетилетите японци избретиха робот, който прави пици. В него се поставят съставките за тестото и плънката, а той върши останалата работа. След като замеси блата, го оставя в специално отделение, където да втаса на нужната температура. После го разстила със зададена крайна дебелина на пицата, а отгоре добавя съставките в определен ред. Наскоро кухненският помощник бе усъвършенстван, като бе програмиран сам да вади пицата от пещта при готовност и да я сервира на масата. Така изкуственият интелект замени едновременно готвач и сервитьор.

Друга „умна“ машина е тази за правене на салати. Чаровният Мобо умее да реже повече от 1500 плодове и зеленчуци спрямо изискванията на близо 10 000 рецепти за салати. Освен това роботът „преценява“ какви подправки и в какви количества ще са нужни на ястието, за да има то перфектния вкус. Като добавка Мобо е снабден с рецептори, следящи за хигиената на продуктите. Ако те не са добре измити, металният готвач подава сигнал за нередност в чистотата.

Преди броени дни в Япония бе представено и ново изобретение – робот за бране на ягоди. Машината е с подобна на човешката фигура и височина от 2 метра. Изчислено е, че ще улеснява натоварването на земеделците с до 2/3, защото ще може да откъсва по един плод на всеки 8 секунди. Освен това активната му дейност ще бъде през нощта, за да радва производителите с обраната реколта, когато се събудят. Той е програмиран да различава степента на зрялост на плода и разстоянието до него, за да няма риск да смеси червените ягоди със зелени или изгнили. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

LG роботи помагат с пазаруването и сервират храна

Ново поколение изкуствен интелект се превръща в умна пазарска количка или отракан и дискретен сервитьор.   виж още »

3D принтер прави сладкиши

3D принтер създава шарени украси за торти и кейкове, прави курабийки и керамични съдове за тях. виж още »

Електронна джаджа казва СТОП на тъпченето

Чип, имплантиран подкожно, ни спира да преяждаме. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта