Регистрация

LG роботи помагат с пазаруването и сервират храна

10 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 1991
LG роботи помагат с пазаруването и сервират храна

Ново поколение изкуствен интелект се превръща в умна пазарска количка или отракан и дискретен сервитьор.

 

На предстоящото си изложение в края на януари южнокорейският електронен гигант LG Electronics се готви да представи ново поколение роботи от семейството КЛОУИ, които ще послужат като пазарски помощници или сервитьори в хотели и ресторанти. Към тях се присъеднияват още робот-пиколо и предшествениците им робот-чистач на летище и робот-косачка. Новият изкуствен интелект ще бъде предлаган като заместиел на персонал в супермаркети и заведения за хранене, като се разчита че ще върши по-качествено и коректно работата на продавач-консултанти и сервитьори.

 

Робот пазарска количка помага при откриването на желаните покупки, а след това ги носи до касата. Мултифункционалността на изобретението е така обещаваща, че най-вероятно мнозина клиенти на големите хранителни магазини ще се радват да използват услугите му. Носенето на покупките е само малка част от дейността на електронния приятел. Благодарение на специален софтуер, свързващ се с мобилното устройство на клиента, роботът ще има шанс да свърши съществена част от пазаруването. За начало той ще предложи най-подходящите стоки, нужни на клиента. Следва да даде информация за цената и качеството им, както и да насочи към местоположението им в магазина. После ще ги извози до касата или директно ще извърши разплащането с купувача.

 

Роботът за пазаруване улеснява заети домакини, инвалиди и деца. Умната машина е особено подходяща при пазаруване от деца и малчугани, които просто могат да предадат майчините заръки на машината. Тя ще свърши останалата работа и след плащане остава само да се занесат стоките до дома. Инвалидите и трудно подвижните възрастни хора пък ще се радват на ценна помощ, за която често им се налага да търсят близките си или да молят непознати.

 

Роботът сервитьор е предвиден за помощник в луксозни хотелски ресторанти. Бригада от няколко негови колеги ще бъде чинно подредена на съответните си места в чакане на нови клиенти. Когато се появят посетители, роботът пристига бързо, чисто и бешумно, приема поръчката и я преава в кухнята. А после взима готовите храни и напитки и деликатно ги сервира на трапезата. Така се пести време, а и хората могат да се радват на пълна дискретност от страна на обслужващия ги персонал. Предполага се че новоизобретението от семейството на КЛОУИ ще върши работата си тройно по-бързо от добре обучен човек.

 

От LG Electronics се надяват изобретенията им да влязат в употреба към средата на 2018-а година.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо е важно да планирате менюто през уикенда

Как с едно голямо пазаруване седмично да покрием нуждата от ходене в хранителни магазини?   виж още »

Дирижирано поведение в супермаркета

Защо доброволно пазаруваме евтини и вредни храни и как сметките в хипермаркета се увеличават.   виж още »

EatWell - българско изобретение вкарва диетолога в смартфона

Приложение за смартфони дава идеи кога с какво да се храним, за да пестим време и да се грижим за здравето си. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта