Регистрация

Разтапяне на мед – правила и закони

21 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 7782
Разтапяне на мед – правила и закони

Как се втечнява мед и защо се спазва определена температура? Защо медът се захаросва и по какво се познава истинският мед? Как да не убием полезните вещества в меда?

 

Медът е едно от вълшебствата на модерния свят. Може би защото пчелите са същества, преживели най-големите катаклизми на сухоземния живот и оцелели след тях, за да просъществуват до днешни дни, когато човекът има възможността да опише и да се наслади на качествата на техния незаменим продукт – меда. Ненадминат в домашната медицина, разкрасяването и даряването на сладост, този цветен екстракт е свръхполезен за тялото (изключват се малцината алергични към мед) и присъства в множество домашни рецепти, продукти от хранителната индустрия, през козметиката и дори до почистващата гама. Стига да е истински.

 

Истинският мед се захаросва. Грешка е да се смята, че захаросяният мед е с по-ниско качество. Напротив – това е истински мед, а кристализацията му е естествен процес, който само може да потвърди, че не сте си купили продукт в буркан, продаден като пчелен мед. Ако имате мед, който продължително време (около година) не се е захаросал, то това не е мед. Най-висококачественият мед кристализира между третата седмица и осмия месец от наливането в съда си при съхранение на стайна температура. Различните пластове и текстури на захаросване НЕ са показател за качеството, а само за прашеца, от който са направени.

 

Защо се захаросва медът? Пчелите го произвеждат от цветен прашец и полен, смесен със собствената им слюнка. В зависимост от какви растения е събрана суровината, тя съдържа в различни съотношения плодова захар (фруктоза) и гроздова захар (глюкоза). Слюнката е предимно носител на вода, която обаче е недостатъчна, за да запази суровината в течно състояние. Ако производителят добави допълнително течност, тогава медът остава течен. Но липсата на кристали само доказва употребата на допълнителни препарати. При чист продукт глюкозата, която представлява между 25 и 40% от общото съдържание започва да предизвиква захаросване докато „изпие“ течността, а след това захарозата остава в полутвърдо състояние. Но това не е никакъв проблем.

 

Как се разтапя мед? Захаросаният мед може да се разтопи без това да повлияе на здравословните му качества. Стига работата да се свърши правилно. ТЕМПЕРАТУРАТА НА МЕДА НЕ БИВА ДА НАДВИШАВА 40 ГРАДУСА. Затова стоплете вода и поставете буркана в нея. 60-70 градуса са достатъчни. Убеждението е, че медът се оставя във вряща вода, но тогава много от витамините умират. А при ценна находка като истински мед, човек не бива да си позволява да погуби тези стойности. Престояването на буркана в топла вода около 4 часа на стайна температура помага на пчелния продукт да се отпусне. После е нужно деликатно разбъркване или разклащане и подмяна на водната баня. При втория опит вече се вижда емулсия (добре смесена течност).

 

Повторно раззахаросване на меда. Няма проблем, ако ви се наложи пак да го направите на вече втечняван мед, стига да спазвате правилото за 40-градусовата температура. Всъщност, нормално е да се случи да се захароса отново след няколко седмици, ако сте попаднали на качествен продукт. Стените на буркана обират топлината между 65 и 40 градуса, затова се позволява по-топла вода. Повторете упражнението без притеснение. И не докосвайте меда с метален прибор, защото отново рискувате да унищожите част от полезните вещества. Неслучайно гребалките за мед се правят от дърво.

 

Убиват ли се витамините в меда при нагряване? За съжаление, когато добавите пчелния продукт в чай или кафе с приятна топлина, губите доста от полезните съставки. Затова се препоръчва предварително втечняване и чак след това прибавяне към напитката, охладена до 40 градуса. Ако все пак ще пиете топъл чай, мед, какао или кафе с мед, знайте, че това е доста по-полезна алтернатива пред добавката на захар, меласа, агаве и други подсладители. Витамините може и да се изтребят от топлината, но множество минерали ще останат в състава на най-естествения и полезен подсладител. Така че медът си остава перфектен избор.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за меда и пчелите

В Деня на Прокопий Пчелар разгадаваме тайни на кошера и меда.   виж още »

Медена вода преди закуска прави чудеса

Мед, разтворен във вода прочиства тялото, тонизира, облекчава дихателните проблеми, подсилва имунната система и разкрасява.   виж още »

Трикове за познаване на истинския мед

Как ни лъжат за качеството на меда и как можем да финтираме некоректните търговци. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта