Регистрация

Любопитни факти за меда и пчелите

08 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1739
Любопитни факти за меда и пчелите

В Деня на Прокопий Пчелар разгадаваме тайни на кошера и меда.

 

На 8-ми юли Православната Църква чества паметта на Св. Прокопий. В България това е вторият официален празник на пчеларите (Първият е на Св. Харлампий – 10 февруари). Според традицията днес се вадят първите пити с мед за годината, а част от него се освещава за здраве и плодородие. Именно този мед се запазва за обредната погача на Св. Харлампий и с него се замесват обредните питки в следващите 12 месеца. На този ден народът отдава благодарност на пчелите – създатели на един от най-лечебните продукти в света и на меда – дар от Бога за здраве и дълголетие. А защо пчелното съществуване е толкова важно и кои качества на меда са го превърнали в един от най-тачените природни продукти, ще разкажем сега, прилагайки научно доказани факти.

С мед дори и рибата става вкусна - вижте рецепта за сьомга с мед!

1. Медът е единствената годна за консумация от човека храна, създадена от насекоми. Въпреки че модерната кулинария развива направата на хляб от насекоми, а в Индия и Южна Америка се ядат пържени насекоми, до сега човечеството не познава насекомен субпродукт, годен за консумация. Медът съдържа всичко важно и ценно за организма и е единствената храна, на която тялото може да живее, без да изпитва дефицити на витамини и минерали. Медът се усвоява на 100% от организма и дава чиста енергия на тялото и мозъка. С него доказано и ефективно се лекуват над 500 болести.

Дресингът с мед и горчица е класика в направата на модерни салати - ето лесна рецепта за салатения сос.

2. Пчелата е уникално животно, обект на множество изследвания. Специфичното жужене идва от размаха на крилете ѝ. Те пърхат с 200 замаха в секунда, могат да развият скорост от 25 км/ч. и не се нуждаят от почивка цели 10 км. Все още науката не е успяла да изследва и опише множеството начини за ориентиране на пчелата, както и методите за комуникация с останалите в кошера, други кошери и други животни. Пчелата разпознава над 170 аромата и по този начин избира най-добрите полени. С развития си нюх тя разбира и кои от останалите пчели на поляната са от нейния кошер. За целия си живот събира около 1,5 ч.л. мед, но той е достатъчен да ѝ даде енергията, необходима да обиколи Земята. Ако пчелите изчезнат, с тях ще дойде краят на повече от половината растителни видове на планетата. А всяка година пчелната численост намалява с около 30%.

Ето как се готвят магически вкусни крилца с меден сос.

3. Пчелата – майка е специална. Тя не излиза от кошера и е около 3 пъти по-голяма от обикновените пчели – работнички. Нейната функция е да снася яйца. Ако яйцата са оплодени, от тях излизат женски пчели. Ако обаче не са, от тях се излюпват мъжки екземпляри – търтеи. Така практически се оказва, че мъжки индивид е клонинг на майка си, което се случва единствено при пчелите. През зимата целия кошер се събира около майката, за да я топли. И ако работничката живее два месеца, то царицата съществува цели 5 години. Тя може да снесе до 2 500 яйца за един ден, но го прави само в размножителните си периоди. Ако в кошера отрасне втора генетично предразположена пчела, която може да бъде майка, тя напуска своеобразната къщичка с част от работничките и създава ново пчелно семейство.

Здравословна лятна напитка - домашна лимонада с мед.

4. Мистичната форма на пчелния шестоъгълник. Пчелите складират направения мед в шестоъгълни восъчни килийки, като производството на всеки килограм от него им отнема по 7 кг мед. Формата на тези килийки обаче е съвършена – с равни и еднакви по размер страни и ъгли. Същата килийка се образува, ако изсипете лъжичка мед в стъклен или порцеланов съд и залеете с вода. Получава се шестоъгълник с равни страни, а явлението не може да бъде обяснено от науката. Но си остава един от най-сигурните методи за тест дали купеният мед е истински. Снимки с по-стара апаратура на Земята от Космоса я показват като кръг, обграден в шестоъгълници, наподобяващи пчелна пита. Смята се, че това е съвършената фигура и може да служи за приемане, отдаване, трансформация и съхранение на енергия. Според нови изследвания тя превъзхожда равностранната пирамида.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Златен мед с куркума – натурална хранителна добавка за здраве

Златен мед с куркума и черен пипер подсилва имунитета, разкрасява и подпомага отслабването.   виж още »

Какво се случва, ако ям мед всеки ден?

Какви облаги за тялото носи ежедневното хапване на мед на гладно?   виж още »

Разтапяне на мед – правила и закони

Как се втечнява мед и защо се спазва определена температура? Защо медът се захаросва и по какво се познава истинският мед? Как да не убием полезните в виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта