Регистрация

Картофеното братство на пататника, хаш браунс и рьощи

01 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 2223
Картофеното братство на пататника, хаш браунс и рьощи

Национални картофени ястия по света.

 

В началото на септември по традиция се вадят едрите стари картофи, които човешкото нетърпение все още е оставило в земята, за да достигнат наистина колосални размери. Пресните им събратя са доста по-вкусни за хрускане в пържен вариант, поднасяне цели – соте или печени на фурна, както и за направата на салати и ордьоври. Ала в миналото човек не е можел да си позволи да извади от земята картоф, който ще стане два или три пъти по-голям, само за да заложи на вкуса и апетитната му визия. Именно тези отминали времена раждат и три популярни рецепти със стари картофи, които са емблематични за държавите си и се представят като основна част от националната кухня. Това са американските хаш браунс, швейцарските рьощи и добре познатият български родопски пататник. По същество те представляват една и съща храна със сходен начин на направа, но историята и видът им са коренно различни.

Какво представлява американският хаш браун? Това е популярна закуска със 130-годишна традиция. Днес милиони янки все още започват деня си с вкусното картофено кюфте – като добавка в сандвичи или поднесено с любимия сос – барбекю, кетчуп, чили. Хаш браун (hash brown) или в множествено число хаш браунс е измислен през 1890 г като закуска, сервирана в Ню-йоркските ресторанти. В оригинал се е правела като картофи се режат на ситно и се изпичат на фурна до покафеняване. След това се оформят на по-компактни и естетични за сервиране парчета, като дори се намачкват и режат с формички за сладки. С годините рецептата се развива и комерсиализира. Днес тонове хаш браунс се продават всеки ден, а в състава им са добавени подправки, мазнини, гуми и дори млечни и яйчени екстракти. Така апетитните хапки имат по-стабилна структура. Любителите им ги готвят както на фурна и на тиган за закуска, така и по метода на дълбокото пържене, за да ги превърнат в страхотни бирени мезета. (Вижте американска закуска с добавка на хаш браунс)

Какво представляват швейцарските рьощи. В оригинал тези картофени кюфтета нямат общо с продаваните рьощи в широката хранителна верига в България. Истинските рьощи се правят от рендосани сурови картофи, добре изстискани след осоляване. После се пекат на плоча в малко количество сгорещена животинска мазнина – най-често това е патешка мас. Оформят се като сплеснати палачинки, като е позволено краищата им да са рошави. Днес в повечето фабрично направени рьощи се добавя лук, а формата им е правоъгълна. Някои от тях се правят от варени картофи или картофено нишесте, което е идеална спойка. (Вижте домашен вариант на рьощи с лук)

Традиционен български родопски пататник. Тази емблема на родната кулинария е основно ястие в югозападната част на страната повече от 150 години. Първоначалната идея е била да замества хляба при недостиг на брашно, но скоро след това се е превърнала в любимата семейна питка със сирене, само че от картофи. По традиция се прави от рендосани стари картофи с натрошено сирене и масло в тях. Малко чубричка като поръска за финал съвсем подсилва етно вкуса. Естествено традицията отново е променена от модата и днес можете да намерите в ресторантите патаник с шунка, пататник с три сирена, пататник с лук и зеленища. Прието е формата да е кръгла, защото се смята, че картофеният хляб се пече в семейната голяма тава директно в пещта. (Вижте вариант на домашен пататник с кашкавал и сирене)

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каква е разликата между хамбургер и сандвич

Хамбургерът е вид сандвич. Ето и каква е разликата между сандвич и хамбургер.   виж още »

Разликата между сода, газирана вода и тоник

Каква е разликата между газираната вода и содата и какво представлява напитката тоник?   виж още »

Качамак, мамалига и полента – каква е разликата

Едно и също ястие с различно име е обявено за национална гозба на редица европейски страни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта