Регистрация

Преживяването на глада са негативните емоции

11 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1162
Преживяването на глада са негативните емоции

Гневът, толерантността и нивото на удоволствие са пряко зависими от усещането за глад.

 

В последния век науката изследва усещането за глад в много аспекти. Сред най-популярните проучвания за глада са неговите първоизточници – хормоните, различни заболявания, хранителните навици, нивата на стрес, активност и генетичната памет. Но британски екип разгледа глада от емоционалната му страна, публикувайки проучване, което обяснява как той влияе на чувствата на хората и възприятието им към околния свят. Оказва се, че гладният човек е по-малко толерантен, комуникативен и удовлетворен от живота си от сития.

На кои емоции влияе гладът? Той рефлектира върху цялата нервна система, променяйки рефлекси и светоусещане. И докато в рамките на изследването се наблюдава, че промяната в бързината на реакциите е строго индивидуална при всеки човек и може да е положителна или отрицателна при глад, то всички хора, които не си дояждат, проявяват еднакво покачване на нивата на гняв, раздразнителност и неудовлетвореност.

Как е проведено изследването? Негов автор е д-р Вирен Свами – професор по социална психология в университета Anglia Ruskin в UK. Той подбира 81 жени и 40 мъже на възраст между 18 и 60 години, които живеят в различни страни от Централна Европа. В рамките на 3 месеца извадката ежедневно получава по минимум 5 телефонни анкети, които имат за цел да наблюдават и опишат връзката на емоциите с нивото на ситост и глад.

Изводи от проучването за връзката между глада и емоциите. Оказва се, че когато анкетиран не се нахранил напълно или е гладен, в очакване на предстоящо ядене, палитрата на чувствата се обагря в тъмни краски. Това важи и за хората на диета, които въпреки постигнатите търсени резултати, изпитват неудовлетворение и чувстват потиснатост. Три са основните емоции, според екипа на д-р Свами, които са най-засегнати от липсата от храна – гняв, толерантност и удоволствие. И докато с липсата на храна гневът и раздразнението нарастват, то усещането за удоволствие намалява, дори и факторите, които обикновено го предизвикват да са налице.

Какво е поведението на гладните хора? С повишаване на огладняването или след 10-тата минута от ставането от маса без стомахът да е пълен и получил апетитно и засищащо ястие, в поведението се появява гневност. Човек е по-склонен да съди грешките на околните и дори своите собствени. Мерилото за ценности се измества към негативизъм, а това води до конфликтност и неудовлетворение. Постиженията не носят наслада и не могат да бъдат адекватно оценени. Дори поздравления от околните се приемат като посочване на негативите в дадено действие. Намаляват нивата на съчувствие, хуманност и склонност за помощ и подкрепа. Като цяло човешките възприятия и действия противоречат на идеите за единност, любов, разбирателство, взаимопомощ. Може би има голям процент достоверност в познатите думи от рекламата „Не си ти, когато си гладен“.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Глад за вредни ястия сочи дефицит на полезни вещества

Кои вредни храни може да се заменят с полезен еквивалент, за да се задоволят нуждите на тялото от витамини и минерали?   виж още »

Психологически методи за надхитряване на глада и апетита

Трикове, с които да намалим порциите и количествата на изядената храна, без да останем гладни. виж още »

Причините поради които изпитваме глад

Защо огладняваме – виновни са преяждането, недоспиването и алкохолът и диетите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта