Регистрация

Турбинадо – естествен заместител на бялата захар

10 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1183
Турбинадо – естествен заместител на бялата захар

Нерафинирана тръстикова захар измества традиционния бял подсладител в любимите напитки и десерти.

 

Не е тайна, че консумацията на бялата захар не носи дивиденти за тялото. Тя съдържа 400 калории, но те спадат към т.нар. вид „празни калории“, защото в тях няма витамини, минерали, полезни мазнини, протеин. Наред с алкохола бялата захар единствено може да вдигне гликимичния индекс и да предразположи тялото към болести и затлъстяване, да предизвика дисонанс между добре функциониращите органи и системи. Затова и СЗО препоръчва да се намали консумацията ѝ, като референтните стойности са до 35 грама дневно за мъжете, до 25 грама – за жените и до 15 грама за децата. Ала в днешния свят, изпълнен с вкусни изкушения, това е невъзможно.

 

Захар турбинадо заместител на бялата захар. Ала на пазара се появява все по-често един продукт от естествен произход, който може да се използва вместо бяла захар, позволявайки да бъде употребен в по-големи количества, като едновременно покрива всички вкусови позитиви на обикновената захар. Турбинадо също е вид захар, но за сметка на белия си събрат е с по-нисък гликемичен индекс, съдържа полезни вещества и се прави по натурален начин, гарантирайки запазването на позитивите си.

 

Какво е турбинадо подсладител? Това е вид кафява тръстикова захар, която се произвежда чрез нагряване на ниска температура на соковете на захарната тръстика, прясно набрана и накъсана, за да пусне най-добрите си сокове. Под въздействието на температурата тези сокове изпаряват водата си и от тях остават сладки кристалчета, по-големи от тези на бялата захар. При производството на турбинадо не се използват химически процеси. Цветът е светло кафеникав, а текстурата на продукта – лепкава и влажна. Усещането за сладост е същото като при бялата захар, ала се долавя и лек аромат на меласа и съвсем деликатен карамелен нюанс. Турбинадо може да използва във всички рецепти, включващи бяла захар като неин достоен заместител.

 

Защо е полезна турбинадо захар. В 100 г от нея има почти същото количество калории, каквото и в бялата захар, затова за особени диетични свойства на продукта не може да се говори. Но за сметка на това в нея се съдържат важните за тялото микроелементи калий, магнезий, калций, желязо и фосфор и то в лесен за възприемане и усвояване от тялото вариант. Освен това гликимичният индекс на турбинадо е по-нисък от този на бялата захар, което е и основният му позитив. С терминът гликемичен индекс се обозначава цифрената стойност на получената от даден хранителен продукт глюкоза в тялото, защото именно глюкозата е виновна за повишаването на кръвната захар, появата на последващ апетит и нужда от поглъщане на още калории. Повишаването на глюкозата в кръвта е опасно за диабетиците.

 

За сравнение бялата захар е с гликемичен индекс 80, медът – 50, царевичният сироп 75, а турбинадо и кафявата нерафинирана тръстикова захар – 65. Най-висок гликемичен индекс – 100 има декстрозата, а най ниска – подходящите за диабетици стевия и еритрол, които са 0.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подсладителят Ацесулфам К, познат и като Е950

Вреден ли е ацесулфам калий и какви последствия може да има от консумацията на Е950?   виж още »

Растението якон – най-полезният природен подсладител

Натурален алтернативен подсладител за диетично и диабетично хранене радва с огромен брой ползи за здравето и красотата.   виж още »

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта