Регистрация

През април събираме пъпки от бреза като билка

06 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1043
През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, красотата на кожата и са мощен антиоксидант.

 

Дойде месец април – благодатна част от годината за събиране на български пролетни билки. И след като вече мина времето на глухарчето (повече за глухарчето като билка и за събирането ѝ – четете ТУК), то сега е ред на пъпките от бреза. А ето и как да ги събирате, съхранявате и приготвяте, за да се насладите на ефективността на поредното безценно богатство на народната билкова аптека.

Какво лекуват пъпките от бяла бреза? В народната медицина те се използват за профилактика и лечение на бъбречни проблеми – разбиване и изкарване на камъни и песъчинки, разширяване или стесняване на уринарните канали, при изпускане и за общо прочистване на пикочните пътища. Борят дори възпаления, гъбични и бактериални инфекции. Благоприятстват работата на стомаха и червата, регулират сърдечната дейност. Концентрирана отвара от тях може да послужи като естествен тоник за лице, изглаждащ неравностите, борещ акнето и спомагащ бързото заздравяване. Бяла бреза се препоръчва и при анемични състояния, както и за естествен антиоксидант при нездравословен начин на живот и стрес в ежедневието.

Как се събират пъпки от бяла бреза? Месецът за това начинание е април, а брането трябва да се случи преди пъпките да са се отворили. Билкарите съветват да избирате старо дърво, а не млади фиданки. Вземете лозарска или друга силна ножица. Режете цялото клонче до върха с все наразтворилите се пъпки. Бъдете съвестни и не унищожавайте цяло дърво, ами съберете билката от няколко отделни дървета. Клонки с дължина до 35-40 см. са добре. Знайте, че след това от тях ще се отдели изсъхналата билка, затова си преценете количеството така, че да ви стигне за цяла година. Събраните клонки разстелете на хладно да съхнат за 30 дни. След това махнете изсъхналите пъпки от тях и ги приберете в стъклен съд с капак. Съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.

Как се приготвя отвара от пъпки на бяла бреза? Кипнете 500 мл вода и прибавете в нея 4 с.л. от събраната билка. Варете на слаб огън 8 минути, след това оставете под капак докато се охлади до 40 градуса. Приемете течността на гладно или на почти празен стомах в рамките на два дни, като разделите на 4 порции. Очаквайте вкусът да е нагарчащ и стипчив. Отварата е по-силна от запарката, можете да ползвате и за външно третиране на кожата. След втория ден ще отчетете и първият ефект. Почивайте няколко дни и повторете до постигане на желаната цел, ако приемате вътрешно. Ако усетите стомашни раздразнения, парене и киселини, добавяйте по щипка сода бикарбонат в отварата непосредствено преди приемане.

Запарка от пъпки на бяла бреза. Нея можете да консумирате ежедневно в продължение на 7 дни, след това да почивате 5-6 дни и да повторите курс от няколко дни. Можете да следвате този график до постигане на желаните резултати. Порцията за ден се приготвя като 2 с.л. пъпки от бреза се заливат с 300 мл вряща вода и се оставят да се запарят за 15 минути. Прецежда се и се разделя на 2 или 3 порции, които се приемат на малки глътки. Препоръчва се поне два пъти в годината да се прави профилактично бъбречно прочистване или борба с оксидантния стрес с едноседмичен курс от запарката.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дойде времето за бране на дренки и правене на компоти и сладка от тях

Дрянът като билка. Плодовете на дряна засилват имунитета преди студените месеци и са основа за вкусна домашна зимнина с дренки.   виж още »

В средата на май берем листа живовляк

Билката живовляк заздравява рани, лекува белези и охлузвания, спира кървенето и има антисептичен ефект.   виж още »

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта