Регистрация

Практични приложения на банановата кора

18 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 2578
Практични приложения на банановата кора

Бананова кора чисти зъби, кожни проблеми и дори кожени обувки.

Бананът е плод, който често придобива функциите на сутрешна или следобедна закуска поради големите си питателност и здравословност и ограничения си калориен капацитет. Той е добро решение за засищане на глада и перфектен избор за добавка към кремове, десерти, шейкове и дори екзотични основни ястия. Богат на витамини, изпълнен със сочност и сладост плодът е любимо ястие дори и на най-малките. Достъпната му цена и широкото разпорстранение пък позволяват да ги имаме съвсем скоро щом ни се дояде, дори и да не е в запас у дома.

Нелепо е да разберем обаче, че повечето от нас изхвърлят една доста ценна и полезна част от него – кората. Става дума обаче за ВЪТРЕШНОСТТА на обелката, защото повечето банани на българския пазар за съжаление са с външно третирана кора (както и почти всички цитруси) и тя е негодна за направа на цярове и помади. Хитри умове обаче са открили и доказали, че вътрешната част на тази плодова люспа може да бъде използвана в домакинството като полезен помощник на всяка жена. Ето няколко разумни идеи как да употребим банановата кора, преди да я запратим в кошчето.

1. Най-стар и изпитан е трикът за премахване на брадавици с бананова кора. Дразнещите петна по кожата могат да бъдат буквално изсмукани от обелката като в поставите с вътрешността към третираното място и завържете отгоре бинт. Някои хора дори залепят с тиксо, но това води до своеобразна кола маска и неприятно усещане при премахване. Хубаво е да преспите с този екзотичен компрес цяла нощ и дори да повторите още 2-3 пъти до пълното изчезване на дразнителя.

2. Банановите кори обезболяват. С охладените жълти месести люспи можете да наложите ударено или натъртено място, дори рана. Освен че болката ще намалее драстично само няколко минути след полагането на компреса, наранената плът, отокът или пигментиралата от удара кожа ще се възстанови много по-бързо. Опитайте – нищо не ви коства.

3. Бананите регулират омазняването и изглаждат структурата на кожата. Повечето продукти са насочени или към суха, или към мазна кожа, само бананът може да подейства и на двете в позитивен аспект. За целта трябва просто да оберете с неметална лъжица останалата месеста част по банановата кора и да намажете с нея лице, врат, рамене и дори цяло тяло. Оставете да подейства възможно най-дълго, като се подготвите за леки сърбежи. След това отмийте. Кожата изглежда сякаш е тонирана с крем. А гладката мека структура е незабравимо усещане.

4. Бананова кора дърпа лошите миризми от хладилника. Това е силен ефект с краткотрайно действие, на което можете да се насладите не повече от три дни. Все пак, ако имате нужда, просто сложете в хладилника максимално разгърната с вътрешността навън обелка от банан и изхвърлете след три дни. За опита можете да помиришете и колко смрад е събрала в себе си.

5. Бананова кора чисти обувки. Този трик звучи налудничево, но с вътрешността на люспата можете да обтриете кожените си обувки и да се насладите на двоен ефект – страхотен блясък и защита от пропускане на вода. Същото действие ни предлагат и далеч по-скъпи кремове за кожа и обувки.

6. Лъскане на зъби с бананова обелка. Тук не ни интересува, че плодът е третиран, тъй като след процедурата трябва да измием добре устата си. Този път използваме външната част на люспата. Държим за дватат края и дърпаме последователно в двете посоки, като силно сме опрели в зъбите. Бананът е страхотна зъбна кашпа, с която усмивката ще блесне. Следва само да измием и с четка за зъби. За пълен ефект се препоръчва повторение на процедурата поне 6 дни. Имате шанса сами да отчетете резултата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко банани на ден може да се ядат

Два банана на ден е оптималната норма, с която се поддържа общото здраве, правилната перисталтика, здравата усмивка и балансираното тегло.   виж още »

Не изхвърляйте нишките на бананите

Безвкусните влакна между ядливата сърцевина на банана и обелката съдържат витамините и минералите на плода в концентриран вариант.   виж още »

Създадоха идеалните банани

Учени развъдиха най-сладките банани с ядлива кора и кокетен размер.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта