Регистрация

Правила за почистване на риба

05 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 2374
Правила за почистване на риба

Етапи при чистенето на риба и какви са стъпките при люспене, махане на перките, кормене и отстраняване на слузта и хрилете.

 

До тазгодишния Никулден остават броени часове, а българите вече са се хвърлили да пазаруват от рибните щандове и витрини звездите на своята празнична трапеза. И докато едни залагат на традиционния шаран, то други се отдават на модернизации под формата на сьомга, калмари, скумрия. Все пак традицията повелява на масата за Никулден да има морски дарове и вино, а какви точно да са те – избира всеки според възможностите, вкусовете и наличността в хранителната верига. Все пак ако спадате към мнозинството, което ще си купи шаран или друга люспеста риба, добре е да знаете как правилно да я почистите. А след това вече можете да преминете към любимата си рецепта или да се възползвате от някое от нашите предложения за рецепти за Никулден.

Важно е да спазите правилните стъпки на почистването. Ако първо изкормите рибата, след това трудно бихте могли да я обелите. Ако пък първо махнете люспите, може да ви се пързаля докато режете перките. Затова е добре да спазите последователността на четирите основни стъпки в почистването на риба – така ще имате шанс да се справите идеално с нелеката и цапаща задача. Ето и в каква последователност да действате.

1. Свалете слузта от рибата със сол. Вземете шепа морска сол и започнете енергично да обтривате рибата от всички страни като вкарате и среден по сила натиск. Ще забележите как цялата хлъзгавост от тялото на водния обитател се събира около солта. Измийте с хладка вода и при необходимост повторете. Когато рибата вече не се пързаля в ръцете ви, можете да продължите.

2. Отрежете перките и опашката. Ако държите на естетичния вид на печената риба, можете да пропуснете тази стъпка. Все пак някои празнични риби са доста големи и практически не се събират в тавата, особено с опашка. Друга причина повечето професионалисти да отстраняват опашката и перките е, че загарят по-лесно и могат да придадат горчивина на цялото ястие. Махането им се прави с ножица, ако нямате кухненска, използвайте обикновена.

3. Махнете люспите. Обикновено хвърчат във всички посоки, дори и да разполагате с малките хитри ножчета, специално пригодени за чистене на рибни люспи. Въпреки че всяка люспа символизира банкнота, която ще попадне в дома, не е необходимо те да висят от тавана след свалянето им от рибата. За целта приберете рибата в голям плик, пъхнете ръцете си вътре и обелете. Винаги се стърже в посока обратна на загладените люспи. Така ще изцапате само ръцете си до лактите, а не цялата кухня.

4. Кормене на рибата и рязане на хрилете. Това е завършващата процедура по почистването. Започнете като с остър нож направите разрез от аналния отвор през целия корем до мястото където са били двете перки под главата. След това внимателно с ръце изгребете карантията, като отлепите от стомашната стена и кървавата стомашна ципа. Трябва да остане чисто празно пространство. Измийте го добре. И чак след това можете по желание да отрежете хрилете, които имат горчив вкус и са негодни за консумация. Разгледайте ги добре – именно техния свеж вид свидетелства, че рибата е прясна. Ако са спихани или много потъмнели, възможно е да не сте попаднали на най-добрата възможност за празничен продукт.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да оформим с белачката за картофи декорации и храни

Красива и апетитна храна, изваяна с белачка за картофи.   виж още »

Варвара – вари, Сава – пече, а Никола – гости посреща

Народни ритуали за прогонване на Шарката, за лесно зачеване на младите моми и за омилостивяване на морето в три поредни празнични дни по време на пост виж още »

Традиции с никулденския шаран

Народни обичаи с шарана за Никулден и каква е традицията за костите и люспите на празничната риба? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта