Регистрация

Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

16 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 1751
Честваме Св. Марина със стебла от тикви и краставици

В деня на Света Марина не се домакинства, а хората носят храна и вино на големи общи софри.

 

На 17-и май християнският свят почита паметта на Великомъченица Марина Антиохийска, живяла през III век в Рим. Още на 12 години девицата тайно приела християнската вяра, затова и била отхвърлена от баща си – виден езически жрец. Красотата ѝ била така неустоима, че държавният управник Олибрий бил пленен и поискал за жена младата християнка. Обещал ѝ власт, почести, накити, охолен живот, пътешествия, стига да се откаже от Християнството. Но девицата се възпротивила и затова била изпратена на съд.

 

Мъченичеството не пречупило духа на Марина да се откаже от вярата си. Тялото ѝ било подлагано на всякакви изтезания, а раните ѝ били горени с огън. Затова в българския фолклор светицата е наричана Марина Огнената. През 289-а година младата девойка била посечена в покрайнините на града, а мощите ѝ се пазят и до днес.

 

С огъня се свързват ритуалите в България, в чест на Света Марина. Денят е единия от трите горещника и на него се откриват седенките в Троянския Балкан. Момите носят на центъра дърва за палене на празничен огън, а след себе си влачат стебла от царевица и тиква, за да се влачат ергените след тях. Тържествени клади се палят на много места в страната, като се вярва, че така се предизвиква милостта и закрилата на Св. Марина.

 

На Света Марина не се готви и шета. Денят е празничен и всеки изважда из изби и долапи каквото има направено отпреди. Хората се събират и оставят за почерпка донесеното. Из дома не се чисти, не се подрежда и не се мие. Може само да се перат стари дебели дрехи и завивки, защото се смята, че в горещника ще изсъхнат най-бързо и лесно.

 

Света Марина НЕ е покровителка на моряците, както погрешно се смята. В миналото думата МАР е означавала голямо блато или море и само по тази причина името на светицата се е свързвало с водата. Единствените вярвания в България, свързани с вода на Св. Марина е ритуалното замиване в топли извори. Според преданията, който се закъпе в аязмо, здраве ще има у дома му.

 

Имен ден днес имат Марин, Марина, Маринела. Екипът на kulinarno.bg честити празника на именяците и им желае крепко здраве, огнена топлота и чисти отношения с близки и приятели.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Андреевден омилостивяваме мечката с постни варива

На празника на Св. Апостол Андрей българския народ чества Мечкинден с ритуали за плодородие и предпазване от хищници.   виж още »

Почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и София с есенни плодове и обредна питка

Именници и християни се събират на празнична трапеза, за да почетат най-висшите духовни ценности.   виж още »

На пророк Даниел жените да замесят погача

С къшей домашна питка, подаден на близък или непознат, настоящи и бъдещи майки получават благословия за лесно раждане и здрави рожби.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта