Регистрация

Домашно сладко от зелени орехи радва тялото и небцето

16 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1571
Домашно сладко от зелени орехи радва тялото и небцето

Как се прави сладко от цели орехчета с кората и с какво може да се поднесе полезният домашен мармалад?

 

Зелените орехи са билка в народната медицина. Дълги години се смяташе, че те са изключително богати на жизненоважен йод, регулиращ функцията на щитовидната жлеза. Нови проучвания обаче доказаха, че йодът в зелените орехи е в доста по-малко количество, но все пак съществува. Други изследвания пък се фокусират върху кръвопречистващата функция на продукта, която е ясно изразена дори и с консумацията на само 3 орехчета дневно. Те са богати на микроелементи и полезни за костите, ставите, кожата, храносмилателната система и щитовидната жлеза вещества. Някои ги правят на ракия, а други пък предпочитат да подсладят деня си с тях, превръщайки ги в мармалад от зелени орехи или конфитюр от зелени орехи. Рецептата е малко позабравена от новото поколение, въпреки че се среща из дебелите стари готварски книги, но днес ще я възкресим, за да може всеки да си приготви вкусните бурканчета за здраве.

Какво представлява сладко от зелени орехи? За изненада крайният продукт е кафяв, защото орехите се изкисват в продължение на 8 дни до потъмняване. Направата на сладкото изисква 9 дни, а вкусът се отваря напълно, ако бурканът престои поне още 15 дни. Което обаче не пречи да си ги хапнете и по-рано. Ако не сте опитвали мармалад от орехи, има шанс да не сте във възторг при първата проба, но определено продуктът ще погъделичка сетивата и ще ви накара да го обикнете. Орехите в него са цели и киснат в апетитен захарен сироп, с който можете да намажете филийки, да поднесете с мекици, бухти, панирани хлебчета и дори хляб с масло. Можете да сервирате като гарнитура към печени червени меса и добавка към плата със сирена.

Какво съдържа народният конфитюр от орехи? В него освен меките млади необразували черупка орехи и апетитният захарен сироп се добавят канела, карамфил, анасон и други сладкарски подправки по желание. Можете дори да пуснете парче люто чушле, дафинов лист и семена кардамон – това е въпрос на вкус. Задължителните продукти са млади орехи и захар, разбира се, подправки по избор, вода, лимонтузу и гасена вар. Последната съставка не бива да ви плаши. Това е познатият още като калциев хидроксид продукт, който се грижи за правилната консистенция на младия орех. На 20 броя орехчета, които ще ви стигнат за 3-4 малки бурканчета, се използват 620 г захар, 2/3 ч.л. лимонтузу и 180 мл вода. Разбира се, по тази схема можете да си изчислите доста по-голямо количество и да направите средни по размер буркани за зимнина.

Как се прави сладко от зелени орехи? Вземете си сочни и свежи орехчета – колкото по-скоро са откъснати, толкова по-добре. Напълнете тенджера със студена вода, сложете ръкавици, за да не оцветите пръстите си и вземете белачка за зеленчуци. Обелвайте най-горния пласт на всеки орех – съвсем тънко и след това го пускайте във водата. Всеки ден измивайте орехите по веднъж и сменяйте водата с нова студена. На осмия ден орехите ще са станали меки и кафяви. Това е показател, че процесът върви добре. Продупчете всеки орех с игла, клечка или шиш от горната до долната страна и след това пуснете в 1 л вода, в който сте разтворили 1,5 ч.л. гасена вар. Дръжте там 8 часа и измийте добре. Прехвърлете в тенджера, залейте с вода и кипнете на силен огън. След 4 минути излейте водата и повторете още 2 пъти.

Финал на направата на сладко от орехи. Докато орехите врят на единия котлон, сложете друга тенджера на съседния огън и изсипете в нея водата, захарта и избраните от вас подправки. Кипнете. След третото завиране на орехите, ги отцедете, измийте и прехвърлете в захарния сироп. Тук вече варете на слаб огън докато успеете да забучите клечка за зъби в орехче и след това да я извадите като орехчето остане в сиропа. Така направеното сладко се поръсва с лимонтузу и се разбърква хубаво. Снема се от котлона и се разпределя в избраните буркани, предварително стерилизирани във фурната на 110 градуса за 8 минути. Капаците се затварят и сладкото се обръща върху капак за 24 часа. После можете да приберете в долапа или зимника.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Почистване на ръце от орехови кори

Оцветените от орехи ръце не могат да бъдат напълно почистени. Орехите цапат дрехите необратимо – внимавайте!   виж още »

Серник – нещо сладко за хапване

Полски сладкиш с нелепо име пленява европейските ценители на сиренени десерти.   виж още »

Диетата на Петър Дънов с жито, орехи и ябълки

10-дневна прочистваща диета на Учителя сваля килограми и изчиства токсините от тялото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта