Регистрация

Поучителен разказ: Кой от тримата старци ще нахраниш?

21 Sep 2021   /   nina123   /   Видяна: 1466
Поучителен разказ: Кой от тримата старци ще нахраниш?

Избери на Богатството, Щастието или Любовта да протегнеш ръка.

 

Жена изпратила рано сутринта мъжа си за работа и се заела с домакинството и отглеждането на малката си дъщеря, когато внезапно видяла, че пред вратата ѝ седят безмълвно трима старци. Измършавели, с окаяни дрехи, дълги бради и мъдри очи били те. Седели си без да продумат, държейки по гега в ръка. Мръсни и гладни изглеждали, но внушителност и мъдрост лъчала от тях.

- Мамо, да ги поканим и нахраним, предложила невръстната щерка, натъжена при вида на старците.

Майката се приближила до тях и ги приветствала. След това предложила да влязат в дома ѝ и да се нагостят с каквото има. Най-старият от тях проговорил.

- Благодарни сме за поканата, но в дом, където няма мъж, няма да влезем. Когато съпругът ви се прибере, можете да поканите само един от нас. Аз съм Богатство, това е Щастие, а другият ми приятел е Любов. Нека семейството избере кой от нас иска да нагости, знаейки, че каквото име влезе в къщата, това ще царува в този дом и ще съпътства стопаните му.

Старците останали неподвижни, а когато съпругът се прибрал, жената и дъщерята му разказали всичко.

- Да поканим Богатство - предложил бащата – така ще сме обезпечени до живот и ще можем да живеем в любов щастливо и спокойно.

- Щастие с пари не се купува, отвърнала жената. Искам любимите ми хора да бъдат щастливи, пък щом се чувстват така, за какво са им пари. Нека нагостим Щастието.

- Мамо, татко, да поканим Любовта – провикнало се момиченцето. Щом се обичаме и живеем в разбирателство, всичко ще бъде наред.

Склонили родителите през невинната мъдрост на дъщеря си, приготвили трапезата за гост и излезли единодушно да поканят Любов в дома си. Но за тяхно учудване, когато гостът се изправил и тръгнал, с него тръгнали и двамата му приятели.

- Нали можехме да поканим само един от вас, попитала учудено майката.

- Да, дъще – проговорили другите двама в един глас – но в дом, в който има Любов, ние – Богатството и Щастието винаги идваме без покана.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Котка носи храна на хората в знак на благодарност

Признателна бездомна котка задига храна от близкия пазар, за да нагости сестрите, които са я хранели като бебе.   виж още »

Притча за единствената жена в ресторанта за мъже

Как мъжът, който мразил жени, изгубил уважението на силния пол заради дама?   виж още »

Притча защо чуждата жена е по-сладка

Разказ за жените, техните мъже и бучките захар.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта