Регистрация

Поучителен разказ: Защо независимите си хапват леща

11 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3047
Поучителен разказ: Защо независимите си хапват леща

Бъди мъдър и преклонен пред даровете на природата, но и предан на собствените си принципи.

Зърнените култури са приемани за храна на простолюдието още от времената. Когато хората са намерили онзи разковник на взаимоотношеията им, а именно класовото разделение. Но умът не винаги върви с парите, не винаги една трапеза е богата, когато на нея множество блюда – истински щедра е тя, когато наоколо цари любов и разбирателство. По този повод е и следващия ни кратък разказ – за да докажем, че онова в чинията, а туй що се крие в душата и мисълта, е най-възвишеното богатство.

Седял великият мислител Диоген пред дома си в приятен пролетен ден и вкусничко си хапвал от една паничка с лично направена от него супа от леща. Гледал лъчите на слънцето, пробуждащата се природа, дивял се на великолепието от птици и пеперуди, които кръжали по описана, сякаш от висша сила траектория, и блажено кускал от полезната храна. Не се бил облякъл философа в официални дрехи, защото те едва ли биха го накарали да се чувства тъй близо до земята.

На фона на цялата идилия пред него застанал един от атинянските императорски министри и злобно го прекъснал:

- Щом леща си хапваш, значи си от най-мизерните в този полис. Само затъналите до дъното прибягват до това евтино и простолюдно ястие. Кажи, бедняко, защо не подкрепяш нашия владетел, който ще те нахрани, приюти и спаси от нищетата?

Диоген тихичко продължил да си хапва и размишлява, докато въоръженият мъж не станал съвсем настоятелен:

- Научи се, бедно прасе такова, че ако почиташ императора и се кланяш на него, в чинията ти може да има и по-добри храни, по-скъпи продукти, по-вкусни ястия. Знай, че ако си предан безкористно на нашия най-висш владетел, ще имаш шанса да ядеш каквото си поискаш и в тази мизерна бедност не би изпадал повече!

Диоген поставил тихо лъжицата във все още недоядената си лещена чорба, повдигнал поглед към младия силен мъж в железни доспехи и скромно отвърнал:

- Момче, не ми пречи да ям това, което искам. А ти помни, че ако бе склонил глава да си хапваш чат-пат вкусна и полезна лещица, сега не би ти се налагало да почиташ, уважаваш и боготвориш император, който и ти харесваш, колкото и аз. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Притча за жената, хляба и добротата

Злото, което правиш, остава с теб. Доброто – ти се връща!   виж още »

Поучителен разказ: Кой от тримата старци ще нахраниш?

Избери на Богатството, Щастието или Любовта да протегнеш ръка.   виж още »

Темпура – азиатска класика от Португалия

Вкусните панирани зеленчуци по японски и апетитните китайски зеленчуци темпура са всъщност европейска приумица, използвала древни рецепти от Далечния виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта