Регистрация

Притча за жената, хляба и добротата

08 Mar 2022   /   nina123   /   Видяна: 1207
Притча за жената, хляба и добротата

Злото, което правиш, остава с теб. Доброто – ти се връща!

 

Живели мъж и жена с двама сина в къщурка на края на селото. Когато по-големият син пораснал, облякъл най-хубавите си дрехи, прибрал самун хляб и парче сирене в торбичката си и казал на семейството.

- Вече съм голям. Татко и сам се справя с работата на нивата, а аз трябва да тръгна по света, за да търся щастието, късмета и призванието си. Бъдете здрави и честити, обичам ви, но в дома вече няма място за мен.

След тези думи младежът хлопнал вратата и поел из широкия свят. Майката се натъжила, но разбирала, че така е правилно. Всяка сутрин, когато месела хляба за семейството си, отчупвала от тестото, правела малка питка, изпичала я и я слагала от външната страна на перваза. Скоро обаче се появил изгърбен бездомник, който изсумтявал нещо и прибирал хляба за себе си всеки ден.

Жената полюбопитствала какво казва дрипавият мъж и успяла да чуе думите му: „Злото, което правиш, остава с теб. Доброто – ти се връща.“. Дните се нижели, а гърбушкото не пропускал да вземе насъщния все с тези думи. Жената се ядосала, защото нито веднъж не чула благодарност от него. Той само я поглеждал, изричал словата си, грабвал хляба и си отивал. Скоро жената така се подразнила, че решила да сложи край на странния ритуал.

Щом замесила малката питка, добавила в нея отрова за мишки и я изпекла. Но когато я понесла към перваза, се засрамила от постъпката си и я метнала в горящия огън в печката. Вместо това омесила нова голяма и хубава питка и поставила на перваза. Просякът вече чакал, грабнал хляба, на висок глас изрекъл „Злото, което правиш, остава с теб. Доброто – ти се връща.“ И си тръгнал.

Късно вечерта на вратата на дома се появил големият син. Бил изнемощял, с разпокъсани дрехи и стари рани. Казал на майка си, че се е бил като доброволец на фронта, но бил ранен и потеглил към вкъщи. Раните били тежки и успял да се добере до заслона на прегърбен скитник. В продължение на месеци бездомникът се грижел за него и всеки ден носел по една малка питка, която си разделяли, за да не умрат от глад. Вчера обаче донесъл голяма погача, която дала повече сили на младежа и той успял да се добере до дома.

При този разказ на майката ѝ причерняло, защото осъзнала, че е щяла да отрови собствения си син. Тогава разбрала и осмислила думите на скитника „Злото, което правиш, остава с теб. Доброто – ти се връща.“. Станало ясно, че ако беше направила замисленото зло, смъртта на сина щеше да ѝ тежи на съвестта до гроб. Вместо това тя е избрала доброто и ето – момчето се завръща живо у дома.

 

Ако искате да омесите своя домашна питка, която да ухае неустоимо на всеки, минал под прозореца ви, опитайте някоя от нашите рецепти за домашен хляб.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Притча за самотата и Бог на празничната трапеза

Разказ за самотната старица, която приела неканен гост в дома си, а той ѝ донесъл сбъднати мечти.   виж още »

Притча за затворника, помогнал на баща си да прекопае картофите

Разказ за хитрия затворник, който успял от килията да прекопае градината за картофи на стария си татко.   виж още »

Притча защо чуждата жена е по-сладка

Разказ за жените, техните мъже и бучките захар.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта