Регистрация

Как изстудяването помага в кухнята?

14 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1486
Как изстудяването помага в кухнята?

Пет трика за употребата на студ при готвене и почистване.

 

Студените дни настъпиха, а топлите храни и напитки все повече привличат в мразовитото време. Но не винаги студът е враг, стига човек да знае как да го използва, за да улесни работата си в кухнята. Събрахме 5 трика с изстудяване, които ще помогнат на готвенето и почистването, за да бъде то лесно като детска игра и да се получава според представите ви.

1. Маслото се реже по-лесно когато е студено. Ако ви трябват тънки слайсове масло, които апетитно се накъдрят върху филийката ви, то не го размеквайте преди употреба. Свикнали сме, че бял хляб се маже най-лесно с меко масло, ала ако искате да направите сандвичи и парти хапки или да отрежете почти прозрачно парче, то приберете бучката в хладилника за поне 1 час. След това можете да нагреете ножа за масло под течаща струя вряла вода или с горелка и да отрежете идеалния слайс като от рекламите.

2. Фолиото се къса по-лесно, когато е студено. Това правило важи за всички фолиа, но в професионалната кухня най-вече се използва за стреч фолиото, което е претенциозно при откъсване и трудно за отрязване. Въпреки че не е хранителен продукт, то стои в хладилника и всеки път щом потрябва, се вади и мигновено се къса желаното количество. При охлаждането му междумолекулните пространства се свиват и не се получава изтъняване при опън. Освен това отделните пластове не се залепват толкова силно един за друг.

3. Охлаждането задържа соковете на месото в мръвката. Изкушаващо е веднага след като извадите прясно изпеченото месо от фурната да го нарежете на тънки парчета и да се насладите на идеалната му сърцевина. Това е обаче е честа кулинарна грешка, която води до изтичане на сочните сокове от мръвката и влакната стават жилави и сухи. Изчакайте само 5 минути изпеченото месо да се охлади и след това пробийте плътта с нож. За това ценно време соковете ще се внедрят между месните влакна, а външността ще се стегне от смяната на температурата. Ще имате идеална коричка и вкусна сърцевина на печените мръвки.

4. Изстискайте останалия сок в цитрусите с изстудяване и загряване. В почти всеки резен лимон, портокал или грейпфрут за сок се вижда, че остава недоизцедено количество. Опитайте следната хитринка – приберете в хладилника резена за 30 минути, след което извадете в много топла стая или още по-добре – пуснете в микровълновата фурна за 10-15 секунди. В този случай се получава рязка промяна на температурата, при която стегнатият във вътрешността на плода сок се отпуска, увеличава обема си, разкъсва плодовите микровлакна, които го задържат, и потича.

5. Издърпайте с лед мазните петна от текстила и посудата. Ако не можете да почистите остатъци от олио или друг вид мазнина от чинии, покривки, дрехи, то пробвайте силата на леда. Сложете кубче в хавлиена кърпа и обтрийте петното. Ще видите как студът буквално като магнит издърпва мазнината и тя попива върху пешкира. Можете директно да обявите една от кухненските си кърпи за почистване на петна от олио и след това да я ползвате многократно.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове с хартия за печене

Ексцентрични и практични приложения на хартиеното фолио за печене.   виж още »

Практични домакински трикове

Улеснете живота си с няколко прости хитринки.   виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта