Регистрация

Подходящи чаши и мезета за светло и тъмно пиво

20 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3901
Подходящи чаши и мезета за светло и тъмно пиво

Ако сте решили да комбинирате пиво с десерт, подберете така вкусовете, че да могат максимално да си контрастират.

Често пъти пиячите на бира гледат с недоумение как някой сомелиер върти чашата с вино, наблюдава движението на гроздовата напитка вътре, мирише я, след известно време и добре изтренирана съвкупност от суети, отпива глътка, жабури се с нея и... плюе. Акт, типичен за професионалните ценители на бакхусовия елексир и тотално неразбираем за средностатистическия пияч, който оценява алкохола по действието върху носоглътката (а в случая със силните спиртни напитки) и върху стомаха и червата дори.

Тук е моментът да разочароваме всички любители на „фанта хмел“, склонни да отворят двулитровка в парка, и надигайки я в компанията или с помощта на приятел, да ометат течността от PVC-то. Мили биролюбители, днес ще споделим с вас ценна информация за правилния начин на консумация на светло и тъмно пиво и няколко трика, подобни на сомелиерски изпълнения, само че свързани с бира. За любезната информация трябва да благодарим на експертът по пиво и производител на бира Атанас Атанасов – гост в предаването Бон Апети по Нова ТВ.

Чашата, в която се налива пенливата нискоалкохолна течност, е от особено значение в опита да оценим адекватно нейните вкусове и аромати, споделя Атанасов. Ако ще се отдадем на сладостта и горчивината на светло пиво, то най добре е да се налее в стъклена чаша с отворено гърло. Размерът й не е от особено значение, както и дали е права или има стеснение в средата. Просто най-широката част от нея трябва да е при самия отвор. Тъй като светлите пива са със силен вкус, а той остава в течността, можем да допуснем по-голямо пространство на контакт с въздуха.

За сметка на това тъмната бира се сипва в чаши с по-затворен край и тумбеста вътрешност. Допустимо е дори да се поднесе в чаша за коняк. Силата на това пиво е в букета от аромати, който трябва да се задържи възможно най-дълго в течността. При отпиването от затворено гърло, човек е най-способен да вдиша съчетанието от приятни миризми.

Разбирането, че тъмната бира е зимно питие, а светлата е по-подходяща за лятото се основава повече на мезетата, които са типични за отделния вид пиво, а не се базира на факта, че прозрачната напитка е по-нискоалкохолна. През лятото хората мезят с цаца, картофки, панирани зеленчуци и други гризини, които са вид леки мезета, за разлика от свинското месо например или месните гювечи, с които си подхожда повече тъмна бира, обяснява Атанасов.

Експертът твърди, че бира може да се пие и с десерт за мезе, стига да се постигне отчетливост на вкусовете. Ако сладкишът е силно захаросан, за него трябва да се избере по-горчива бира. Ако нагарча заради карамел и черен шоколад, може да се комбинира с тъмно пиво, което има по-сладникав вкус.

Друг трик, който бе разкрит пред аудиторията на предаването, е за правилно наливане на бира. Макар по стандарт напитката да завършва с пяна, има хора, които не я обичат, затова е добре да се зададе въпроса „с пяна или без“, преди течността да се сипе в чашите. Правилното наливане е винаги в добре изстудена стъклена съвършено чиста чаша (студът задържа плътността на пяната по-дълго време, а бактерийте и микроорганизмите разгазират питието). Тя се навежда под 45 градуса и се пълни на 2/3. След това се изправя и се долива така, че да се разпени. Стандартите гласят, че белия стълб на върха на чашата трябва да е 3 см. и да се задържи за 3 мин.

 

 

Цялата лекция на Атанас Атанасов - вижте ТУК!

 

Ето и няколко предложения за бирени мезенца, които да приготвите у дома си:

Панирани хрупкави лучени кръгчета

Панирани пилешки бутчета за парти

Соленки с риба и крема сирене

Паниран кренвирш на клечка

Пилешки бутчета на фурна

ПОДОБНИ СТАТИИ

Полезни алтернативи на фуболните мезета

Направете картофите печени, заменете бирения фъстък с нахут и изберете фурната пред тигана.   виж още »

Български учени възпяха качествата на бирата

Пивото е по-полезно от някои плодове, отсичат родни хранителни експерти. виж още »

Десет правила за подреждане на официална трапеза по етикет

Ето как правилно се разполагат вилиците, лъжиците и ножовете на официалните вечери. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта