Регистрация

Плодове, които може и да не са веган

23 Jan 2020   /   nina123   /   Видяна: 1958
Плодове, които може и да не са веган

Плодове, които не са веган и някои растителни храни, които не са вегански заради процеса на производството си.

 

Ако в миналото човек обяви, че не консумира животински продукти, в обществото обикновено е приеман за луд или болен. Все повече хранителни теории и изследвания обаче откриват позитиви в храненето на растителна основа като начин за поддържане на здраве и добра форма. Подбудите за отказ от месо и животински продукти са индивидуални, но определено е неприятно за хората, които не желаят да хапват мъртва плът и субпродукти от нея да разберат, че са измамени от хранителната индустрия. Но случаите на излъгани от незнание са много. Ето с какво трябва да се внимава.

 

Смокините съдържат в себе си мъртви оси. Не се гнусете, това е естествен и измислен от природата процес на опрашване на растението и не е опасен за здравето. Смокиновите оси са самостоен вид от жилещите насекоми, които се хранят именно от такива плодове. В процеса на опрашване обаче често по някоя се оказва приклещена в цвета и се абсорбира от него докато плодът наедрява и зрее. Процесът прилича на изхранване на хищна орхидея, но всъщност е част от добре измисления естествен подбор на планетата. Обикновено старите и немощни оси не успяват да се отскубнат.

 

Бананите се обработват с черупки от морски обитатели. Ясно е, че това не е естествено явление, а подобряване качествата на продукта благодарение на човешката намеса. Но ако сте информирани, че плодът ви е обработен с ХИТОЗАН, то е добре да знаете, че става въпрос за препарат, с който се маже горната кора и е възможно да проникне през нея до части от вътрешността. Хитозанът се прави от смилането на черупчести соленоводни обитатели и ясно – не е веган. Най-често се използва при банани, но може да бъде употребен от индустрията и върху други плодове. Ако този факт ви притеснява, търсете БИО продукти.

 

Плодовите мармалади, сладка и желета не са веган. Много плодове съдържат желиращ агент в себе си или в захарта, която се използва за направата на сладкиша. Ако желираната текстура не епостигната от естествените плодови сокове или благодарение на желиращия агент агар-агар (екстракт от морски водорасли), то тогава в десерта е добавен желатин. А не е тайна, че той се приготвя от животински кости. Така че, ако държите на пълното си веганство, следете на опаковката или се доверявайте на гарантирана домашна продукция.

 

Плодови десерти и сосове с кармин. Карминът е екстракт от бременни буболечки, който оцветява храната в червено и абсолютно безвреден. Но не и веган. Той е от често използваните в хранителната индустрия добавки. Не би трябвало да заплашва здравето, но определено разваля реномето на хората, които не консумират животински продукти.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Подходящи подправки за постните гозби

С правилните подправки дори и постната гозба ще се хареса на любителите на мръвки и сирена.   виж още »

Алкохолът удря по-силно веганите

Хората, които не консумират животински продукти, страдат от по-тежък махмурлук. виж още »

Вицове за вегани и вегански хумор

Знаете ли колко вегани са нужни, за да изядат едно прасе? А къде е грешката на Ева в Райската градина? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта