Регистрация

Вредната страна на фрешовете

17 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1084
Вредната страна на фрешовете

Дори и с полезните удоволствия не бива да се прекалява.

 

Несъмнено прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове са идеален заместител на летните разхладителни напитки като студен чай, кола и газирани питиета, плодови сокове в кутии. Всички тези алтернативи съдържат добавена захар или други калорични или вредни подсладители, правят се с аромати и екстракти от плодове, вместо с истинско плодово съдържание и преминават през термична обработка, която избива полезните вещества в тях. Друго си е пресен плод или зеленчук, току-що преминал през преса или пасатор да се налее в чашата. Но прекаляването с всичко полезно пак не е много здравословно, обясняват хранителни експерти пред БГНЕС. Ето с какво фрешовете могат да навредят.

 

Фрешовете съдържат твърде много киселини, които атакуват стомаха. Това важи с особена сила за прясно изцедените цитрусови сокове, но също така за доматения сок, цвеклото, целината, в по-малки дози за гроздето, череши и вишни, сливи, ябълки. Тези киселини не би трябвало да създадат проблем на хора със здрав стомах, но с тях трябва да се внимава при язва, гастрит и чревни синдроми. Добре е да не се консумират сутрин на гладно, въпреки че тогава пък витамините и фибрите от плодовете и зеленчуците се усвояват най-добре.

 

Фрешовете съдържат голямо количество захари. Плодовата захар се нарича фруктоза и се съдържа именно в сладките плодове. Така че ако сте се спасили от голямо количество киселина, това е за сметка на захарната сладост. В нормални количества тази захар е дори полезна за здрав организъм, но и тук не трябва да се прекалява. До 500 мл сок от моркови, ябълки, портокали и други е в здравословните граници. С полезната напитка трябва да внимават хората с диабет, чернодробни проблеми и онези, които и без друго си позволяват повече сладкиши, тестени изделия, картофи и лющен ориз. В този случай въглехидратите в организма могат да повишат кръвната захар и да предизвикат здравословни дерзания.

 

Захарта и киселината във фрешовете разваля зъбите. За бляскавите бисери в устата няма по-голям бич от киселина и захар, обясняват стоматолози. Въглехидратите в храната атакуват емайла и омекват най-горния защитен слой на зъба. Киселината пък директно разлага зъбите. Когато двете се съчетаят заедно първо зъбите остават без защита, а след това могат необезпокоявано да бъдат унищожавани от киселинните атаки. Лесно можете да се предпазите от тази лоша комбинация на съставки в напитката, като изжабурите устата си с вода след приключване с фреша.

 

Плодовите сокове губят качествата си с времето. Още при изстискването на пресните сокове част от витамините им се губят при досега с кислорода във въздуха и метала на пресата. С всяка минута множество полезни вещества в напитката измират. За сметка на това киселините и захарите се запазват. Ето защо експертите препоръчват да пиете фрешове възможно най-скоро след направата им.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Детоксикиращи фрешове подготвят тялото за лятото

Диета с прясно изцедени плодове и зеленчуци чисти черия дроб и подготвя тялото за летните дрешки и горещините.   виж още »

Кейт Мос сияе от ледена вода, краставици и фрешове

Британската модна икона Кейт Мос поддържа фигура с плодови сокове и се грижи за лицето си с ледени бани. виж още »

Плодовите сокове – не чак толкова полезни

Не си мислете, че тялото ви ликува от удоволствие, ако изпиете две кутии плодов концентрат. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта