Регистрация

Пластмасовите бутилки увреждат половата система

29 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3992
Пластмасовите бутилки увреждат половата система

Съединенията, които се образуват между водата и пластмасата могат да доведат до безплодие.

Преди повече от две години американски, немски и британски специалсти, работили независимо едни от други, застанаха пред света с единодушното твърдение, че пластмасовите шишета и опаковки на храни правят продуктите канцерогенни и съдържат редица вещества, които възпрепятстват работата на жлезите с вътрешна секреция. А те от своя страна престават да произвеждат хормони в нужните на тялото дози или пък увеличават работата си така, че във всеки от двата случая в организма настъпва шокиращ дисбаланс.

Шокиращите заключения удариха най-вече големите фирми за бутилирани напитки и особено вода и безалкохолни, защото 85% от тях разчитат на пластмасата като опаковка за съхранение на пазарния продукт. Обикновеният потребител пък тегли чертата колко храни и напитки, продавани в пластмаса е консумирал и сякаш се отдръпна от практиката си, търсейки и алтернативи. Именно тогава в хранителната верига и по-луксозните заведения част от минералната вода започна да се продава в стъклени бутилки, гарантиращи здравословния й състав. Най-шокиращ обаче се оказа фактът, че в последствие проведените опити за доказване на влиянието на пластмасата върху хормоналната функция не дадоха единодушни резултати и освен, че е вредна, нито една лаборатория в света не успя да каже с какво точно вреди и по какъв начин нанася ударите си върху организма.

Днес вече разполагаме с едно сигурно доказано последствие от пласмасовото шише, но то важи само за водата. Между органичните полимери, от които се правят опаковките и водната молекула се образува съединението диетилхексил (фумарат), което е от групата на веществата, разтройващи хормоналната система и функцията на ендокринните (с вътрешна секреция) жлези. Германският екип от изследователи, посветил се на близо три годишни опити и лабораторни изследвания потвърждава, че пластмасата, която контактува с храните ги прави опасни за здравето, но единственото формулирано доказателство, което не може да бъде оспорено е, че бутилираната в органични полимерни шишета вода разтройва половите хормони в тялото.

Немските учени успяват да докажат, че при контакт на Н2О (молекулата на водата) с полимерно съединение се образуват вещества, наречени с обобщителното име DEFH (група ендокринно разстройващи препарати), които повлияват на хормоналната система. Основното действие на откритите в пластмасовите бутилки за вода вещества влияе потискащо както на мъжките, така и на женските полови хормони. То въздейства негативно не само на потентността и способността за репродуктивност, но и на космената покривка на тялото, тембъра на гласа, нервната система и електролитните процеси в тялото. А тези нередности са способни да доведат до появата на тежки болести, като някои от тях са нелечими засега.

Тласкани от хуманната си цел, учените обясняват, че в наблюденията и изследванията им става ясно, че пластмасовите опаковки могат да предизвикат развитието на ракови клетки, както и генетични увреждания, които ще се предават и на бъдещите поколения. Екипът твърди, че е само въпрос на време да представи пред света неопровержимите доказателства за тежката вреда, която пластмасовите опаковки на всички храни и напитки могат да нанесат на здрав човешки индивид и поколението му.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Поглъщаме пластмаса и от хартиените чашки за кафе

Само за четвърт час престой на топлата течност в чашата, в напитката плуват около 10 млрд субмикронни частици.   виж още »

ЕС връзва капачките за бутилките

Новите мерки за ограничаване употребата на пластмаса ще трябва да са законов факт във всички страни-членки до 2 години.   виж още »

В Мексико – без сол и сламки

Мексиканските власти поетапно спират пластмасата в заведенията след като се прочуха с кампания за ограничаване на солта.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта