Регистрация

В Мексико – без сол и сламки

07 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1666
В Мексико – без сол и сламки

Мексиканските власти поетапно спират пластмасата в заведенията след като се прочуха с кампания за ограничаване на солта.

 

Редица вериги от хранителни заведения и хипермаркети и по цял свят обявиха война на пластмасата като спряха предлагането на сламки и полиетиленови чинии, чаши и прибори в борбата с глобалнто замърсяване. В мексиканската столица – Мексико Сити властите решиха да демонстрират съпричастност към световния проблем, като забранят пластмасовите сламки, съобщава РИА Новости.

 

Властите подписаха договор с Камарата на ресторантьорите. За да не остане само в рамките на добрите пожелания, подетата акция се сдоби с парафи между управата на Мексико Сити и Националната камара на ресторнтьорите и хранителната промишленост. На 1-а август 2018-а година производителите на хранителни продукти и заведенията за хранене се ангажираха да преустановят всякакво сервиране на напитки с пластмасови сламки.

 

Новите сламки ще се правят от картофи. Тъй като съществуват напитки, които не могат да бъдат поднесени без традиционната клечка с дупка за пиене, се насърчава производството на сламки от органични материали. Най-ефективно се оказва картофеното нишесте, от което се изработват напълно разградими и екологично чисти сламки. Разглеждат се и още варианти като вафлени кори, шоколадови сламки, които да се смесват с напитката по време на поглъщане и дори скъпите дървени заместители. Обмисля се и създаването на бамбукови сламки за многократна употреба.

 

Кампанията за намаляване на солта в мексиканските ястия пожъна успех. Именно с тази надежда подхождат властите, след като създадоха успешен метод за ограничаване консумацията на бяла сол. Акцията „По-малко сол, повече здраве“ стартира още през 2013-а година, когато редица ресторанти се отказаха да слагат солница на масата. Така навикът за досоляване в цяло общество бе изкоренен.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Starbucks заменя сламките с капачки за рециклиране

От 2020-а година всички заведения на веригата Starbucks по света ще продават напитките си със специални полипропиленови капачки.   виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

Пластмасовите бутилки увреждат половата система

Съединенията, които се образуват между водата и пластмасата могат да доведат до безплодие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта