Регистрация

ЕС връзва капачките за бутилките

28 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 2047
ЕС връзва капачките за бутилките

Новите мерки за ограничаване употребата на пластмаса ще трябва да са законов факт във всички страни-членки до 2 години.

 

Замърсяването на Световния Океан и зелените площи с все повече пластмаса активизира за пореден път европейското законодателство в борбата с полиетиленовия отпадък. Така в близките години пластмасата и найлона ще бъдат заменени с биоразградими алтернативи, който имат за цел да спрат все по-нарастващото глобално замърсяване. Съветът на ЕС прие някои от мерките за борба със замърсяването и те трябва да са факт в законодателството на всички държави членки до 24 месеца.

 

Край на пластмасовите чашки и чинийки. Те са сред основния цапащ планетата отпадък, който води до изчезването на животински видове и до насищането на моретата и океаните с пластмаса. Затова вместо тях ще се използват алтернативни прибори, изработени от хартия или рециклируем дървен материал. Освен по-полезни за природата, те ще бъдат и по-щадящи за човешкото здраве.

 

Стъклени бутилки вместо пластмасови. Макар че са по-тежки и има опасност да бъдат счупени, шишетата от стъкло ще се наместят в ранциците на туриста. По-високата им цена и възможността за многократна употреба се очаква да мотивират допълнително хората да събират отпадъка след себе си. Освен това е доказано, че стъклените материали запазват най-добре вкусовите качества и полезните вещества в храни и напитки.

 

90% от пластмасата ще се рециклира. Този план е предвиден за изпълнение до 2025-а година. Контейнерите за пластмасови отпадъци ще са разположени на често и ще се намират лесно. Така материалите, които нямат алтернатива, ще се прибират обратно във фабриките, за да се преработят, без да замърсяват. За сравнение днес в света се рециклира около 50% от пластмасата.

 

Капачките ще бъдат застопорени за бутилките. Това е една от първите стъпки, с която започва мащабната борба със замърсяването. Много от боклуците, затлачващи света са именно пластмасовите капачки, които дори и по неволя биват изпуснати и загубени в природата. Затова от ЕС планират в малкото случаи, в които се използват този тип запушалки, те да бъдат захванати фабрично за шишето.

 

С кои любими предмети ще трябва да се разделим? Сред поставените в списъка на опасните отпадъци влизат още клечките за уши, сламките, дръжките за балони. Очаква се до две години те вече да се правят от алтернативни материали. Всеки производител на пластмасови изделия ще бъде задължен да подчертава отговорността от изхвърляне на продукта в определените за това места.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Видове пластмаса и как да разпознаем коя опаковка е вредна за здравето

Маркерите върху пластмасовите опаковки показват вида плстмаса и чрез тях лесно можем да се ориентираме кои опаковки и продукти са за препоръчителна ед виж още »

Пластмасовите бутилки увреждат половата система

Съединенията, които се образуват между водата и пластмасата могат да доведат до безплодие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта