Регистрация

Пиенето през ваканцията уврежда младежкия мозък

24 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 2009
Пиенето през ваканцията уврежда младежкия мозък

Няколко питиета на ден в жегите пречат на младите да научат език, да се справят с кормуването и да се социализират в обществото.

С излизането на учениците и студентите в лятна ваканция, все по-често срещана е гледката как компании от юноши борят жегата на плажа или в парка с бутилка алкохол. И ако за тях това е начин да избягат от проблемите, да се социализират или просто да си подарят ново усещане, то реалните последствия от действието им са коренно различни, пише NDTV, цитиран от БГНЕС.

Според ново проучване, проведено в университета в Орегон, младите хора между 14 и 25-годишна възраст, които посягат към чашката, създават непоправими щети в мозъчните си функции, които след време ще им струват доста солено. Учените провеждат редица изследвания върху юноши и девойки, попадащи в тази възрастова група и установяват, че консумацията на алкохол ще попречи доста на личностната и професионалната им реализация.

Какво причинява алкохолът на мозъка? Първоначално градусовите напитки атакуват онези центрове от ума, които са отговорни за запаметяването. Първата фаза е затруднено запомняне, която „жертвите“ сами могат да отчетат чрез повишената трудност, с която учат нови думи на чужд език. Следват проблеми при зубренето на уроци. На по-следващ етап се намалява и концентрацията, като се затруднява разбирането на текстове и извличането на обща идея от контекста. После идва и забавянето на рефлексите, което младите лесно могат да отчетата докато практикуват любимия спорт или се опитват да вземат шофьорския си курс. Но и това не е всичко – мудността, която се причинява на мозъчната дейност от алкохола, води до по-трудно създаване на социални контакти и така пиещите стават аутсайдери в компанията, трудно се справят с интервюта за работа и мъчно си намрат половинки.

Защо алкохолът е най-пагубен в младежка възраст? Изследването наблюдава и други групи от хора на по-старша възраст и установява, че пиячката е най-опасна за младите, защото атакува сивото вещество в процеса на неговото развитие. Хората между 14 и 25 години все още изграждат своята мозъчна активност, а природата е помислила за тяхното развитие, като им дава шанса да създадат в пъти повече невронни връзки от възможностите на ума след 25-ата година. Неслучайно се казва, че голяма част от знанията и уменията се придобиват в младостта – тогава тялото е силно податливо към приемането на големи количества нова информация и развитие на способности и таланти. Алкохолът обаче буквално изсушава тези връзки още в зачатък.

Колко алкохол може да се пие на ден, без опасност от затъпяване? Изследователите уточняват, че количествата са строго индивидуални, но дават средностатистически граници. Една млада дама не трябва да си позволява повече от 100 грама твърдо гориво или 600 мл. бира в рамките на два часа. След това е добре да почине поне 12 часа, преди да налее следващата доза в себе си. Юношите са по-облагодетелствани, като за тях водката и шотовете могат да достигнат 150 мл., а бирата да се ограничи до килце за полудневка. Разбира се – това са количества, които неминуемо водят до видимо нетрезво състояние.

Защо алкохолът е по-опасен в жегите? Изследователите обясняват, че с попадането на пиячката в организма, тя се разводнява. В топлите дни обаче сърцето бие по-бързо, а количеството на телесните течности е ограничено поради обилното потене. Така алкохолът в кръвта е по-силно концентриран и по-бързо достига до мозъка, създавайки онези неприятни и необратими щети. Затова съветът към младежите, които все още не са се отказали от традиционната чашка в приятелска компания през ваканцията, е да пият много вода и разредители и да консумират бавно и в умерени дози вредните градусови напитки. А ако ги сведат до минимум или съвсем ги загърбят, ще могат да се радват на дадените от природата способности и таланти много повече.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранителни навици, предизвикващи деменция

Петте грешки в храненето, които ускоряват и засилват появата на старческа деменция.   виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

На каква възраст как шофираме след употреба на алкохол

Червеното вино до 100 мл не променя уменията на младите шофьори, но прави пенсионерите абсолютно неспособни зад волана. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта