Регистрация

Пет храни, които свалят кръвното налягане

17 Dec 2013   /     /   Видяна: 22134
Пет храни, които свалят кръвното налягане

Заложете на зелените листа на спанака, вкусните банани, чаша прясно мляко, зърнени култури и варени картофи в борбата с високото кръвно.

Високото кръвно е един от най-разпространените здравословни проблеми в световен мащаб, който обхваща около 40% от хората над средна възраст. Нивата му трябва да се следят стриктно, защото неговото рязко повишаване може да бъде и смъртоносно. Освен генетично, порокът се развива и чрез нездравословен начин на живот, като пряко влияят пороци като тютюнопушенето и честата употреба на алкохол, яденето на мазни и висококалорични храни, недостиг на витамини и минерали. И ако човек в младостта си не се замисля как да потбере адекватно меню, за да защити здравето си, то когато му се постави диагнозата „високо кръвно налягане“, хранителният режим става с животоспасяващ значение.

С наближаването на коледните и новогодишните празници хората се отпускат в количествата и вида на порциите, в бройката на цигарите и изпитите чашки, а оттам идват и множество предпоставки за фатално повишение в кръвното. Затова експертите препоръчват, ако на празника прекалите с пороците, които тровят тялото ви, то в следващите два дни да минете на прочистващ хранителен режим. Съветите, които дават важат и за хора с перманентно високо кръвно налягане, които искат да водят една идея по-правилен начин на живот с цел да опазят здравето си.

За да влезе в норми кръвното налягане и да се понижат неговите показатели, менюто трябва да включва съдоразширяващи немазни храни, богати на витамини и минерали, носители на антиоксидантни качества и ненатоварващи с добавена захар.

Храна, която понижава нивото на кръвното налягане е вареният боб. Въобще всички зърнени варива са прекрасни носители на витамини от групата В, също така витамин А и D. Не съдържат почти никакви мазнини и могат да бъдат приготвени без запръжки и нездравословни добавки. Минералите в тях спомагат за заздравяването на стените на кръвоносните съдове, както и на костната система.

Варените и печените картофи съдържат голямо количество витамини и скорбяла. Скорбялата повлиява на еластичността на кръвоносната система, като и помага да се прочисти от вече образувани тромби в начален стадии.

В бананите освен скорбяла има и голямо количество калий. Той е един от основните елементи, нормализиращ сърдечната функция. Ако страдате с години от високо кръвно, неговото приемане е задължително. Бананите ще активизират и метаболитните процеси така, че кръвта да не се задръства с мастни наслоявания.

Зелената салата е благодат за всяко болно тяло. Листните зеленчуци съдържат богата гама от микроелементи като желязо, магнезий, цинк, фосфор, калций, калий, йод. Същевременно са лесно смилаеми, нискокалорични и бедни на мазнини и въглехидрати. Сърцето ви копнее за такъв вид хана. Дори и само за гарнитура, примерна салата от спанак, маруля, киселец и зеле, ще подобри работата на сърдения мускул и ще пречисти кръвоносната система.

На последно в челната петица за продукти, понижаващи кръвното налягане застава прясното мляко. Ежедневната му консумация доказано помага само с 15%, но хубавото при него са големите дози на калций и витамин D, които съдържа в пъти повече от други продукти.Тук става въпрос за истинско мляко, а не пастьоризирани и обезмаслени варианти. Освен това, когато се пие топло за закуска или преди лягане, то действа успокоително на нервната система, а всички знаем, че високото кръвно може да бъде и на нервна почва.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бабини методи за сваляне на кръвно с хранителни продукти

Народна медицина срещу високо кръвно с домашно приготвени илачи.   виж още »

Студено пресованите масла понижават кръвното

1-2 с.л. студено пресовано растително олио за профилактика и поддържане на нормални нива на кръвното налягане.   виж още »

Диета с фибри бори холестерола

Увеличете приема на овес, ечемик, мюсли, моркови и ябълки и тялото ви отново ще разгражда мазнините мормално. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous26-04-2024
I could not resist commenting. Exceptionally well written!
anonymous26-04-2024
Hello, I check your new stuff regularly. Your story-telling style is witty, keep it up!
anonymous26-04-2024
I believe everything posted made a bunch of sense. However, think about this, suppose you were to write a killer headline? I ain\'t suggesting your content isn\'t solid, however what if you added a headline that makes people desire more? I mean %BLOG_TITLE% is a little plain. You ought to look at Yahoo\'s home page and note how they create news titles to grab viewers to click. You might try adding a video or a related picture or two to grab people excited about everything\'ve got to say. Just my opinion, it might make your posts a little bit more interesting.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта