Регистрация

Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

17 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 4506
Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия.

Боядисаните яйца по традиция присъстват на великденската трапеза, а красиво направените перашки (единствената дума в България, която означава боядисано великденско яйце и се използва само в северозападния диалект) са гордост за майстора и домакина, който е успял да блесне пред познати с виртуозна украса на черупчестия кокоши продукт. Времето, с което разполагаме да се суетим над изписването на яйцата е противник на желанието ни те да станат наистина красиви, затова ние от kulinarno.bg ще ви помогнем с няколко предложения за бърз и ефектен начин да се справите с този проблем.

1. Листенце и дамски чорап. Това е техника, стара като дамските чорапи, шегуват се хора, които от години правят яйцата си по този начин. Излезте в градината или зад блока. Съберете си листенца от билки и растения, които ви харесват, вземете също и няколко стръка от острата обикновена трева. Разнообразете с различни форми на листата, големина и видове. Тук ви трябва фантазия.

След това разтворете боите във вода според указанията на опаковката. Вземете скъсани дамски чорапи и конец. Тук ще ви издам за какво служат острите обикновени тревички. Когато ги поставите перпендикулярно върху яйчената черупка, те образуват символа на Великден – кръст. Крайният резултат е страхотен. Взимате всяко от сварените яйца, поставяте плътно избраното листенце да легне върху черупката му (можете да намокрите листото, за да се залепи още по-хубаво) и след това увивате в чорапа, като стягате силно. Връзвате с конец чорапа за яйцето много стегнато, режете остатъка от чорапа, който ще използвате за други яйца и потапяте яйцето в боята за известно време. После вадите с лъжица, режете чорапа, отстранявате листото и намазвате яйцето с напоен в олио памук, за да блесне. Гарантирано няма да имате два еднакви боеца, а бялата фигурка върху черупката ще носи доза оригиналност и пролетно настроение.

боядисвани яйца в чорап с листенца и тревички

2. Листата от лук създават уникален мраморен ефект. Да – за този трик ви трябват люспи от стар лук и познатите вече дамски чорапи и чорапогащи. Накъсвате листенцата на неправилни парчета върху вестник, а сварените яйца намокряте. После отъркалвате яйцето в люспите, така че част от тях да полепнат неравномерно по черупката. Увивате стегнато в чорапа, завръзвате с конец, отрязвате ненужната част от дрехата и потапяте в разтворената във вода боя. Изчакайте да хване хубаво, а когато развържете чорапа, ще установите, че в ъгълчетата си люспите са пуснали кафеникави отенъци, а в средата им боята е хванала по-малко, отколкото в откритите части на яйцето. Получават се неравномерни килийки с различна степен на оцветеност. Така ще имате всяко яйце в един цвят, но всеки цвят с десетки нюанси, които ще придават красива шарения на обикновения дюс. Не забравяйте за памучето с олио като финална щриха.

Вижте клип с показно за боядисване на мраморно яйце.

3. Боя върху салфетка. Това е любимият ми детски трик за боядисване на яйца, с който си играехме в часовете по трудово обучение в началното училище покрай Великден. Толкова е лесно и красиво. Трябва боята да е разтворена в тройно по-малко вода от предписаното количество на опаковката. Взимате една салфетка, разгръщате я на две през средата и покапвате от няколко бои едновременно върху нея така, че да се напои обилно. Не се притеснявайте, че цветовете се смесват, това ще направи още по-шарен крайния резултат. Увивате яйцето в напоената салфетка, прититискате я хубаво към черупката с ръце и оставяте настрани за половин час. След това махате салфетката (може и с домакинска хартия) и ще видите колко изящен ефект има този метод. Памуче с олио за финал – и готово. Едно с едно няма да има еднакви. Тук само трябва да внимавате да не прекалите с тъмните цветове, защото бойците ще станат прекалено черни. Можете също директно да напоявате хартията с жълто и върху него да капете от останалите краски с пипета или чаена лъжичка.

4. Боядисване на яйца с восък. За целта ви е нужна свещ. Имате два варианта – да я запалите и да рисувате с восъка, който капе от нея върху черупката на предварително сварените яйца или пък да чертаете върху кокошите продукти с по-мека свещ, като натискате. Така можете да създадете флорални орнаменти, български мотиви, надписи или цели картини. След това пуснете яйцето в разтворената боя и изчакайте крайния резултат. На местата, където е нанесен восък, боята ще хване слабо или изобщо няма да хване. Така ще остане светлата рисунка върху основния цвят. И отново – обтриване с олио за блясък като край на вапцането.

Вижте орнаментика при шаренето на великденски яйца с восък.

5. Течни кристали и лепенки за яйца винаги спасяват ситуацията. Ако не искате и тази година яйцата ви да са дюсно шарени, на пазара се продават т.нар. течни кристали. След варене яйцата се потапят в тях, а кристалът разгражда черупката неравномерно. След това вапцате в разтворена боя. Получава се мраморен ефект с особено красив блясък. Добре е да знаете обаче, че кристалите правят кората по-мека, така че от тези перашки няма да излязат добри бойци. Затова просто боядисайте няколко яйца по традиционния начин и налепете върху тях украса от ваденки, които се продават при боите. Фантазията ви ще доведе до лесна и ефектна черупчеста хубост. 

великденско яйце с ваденка кръстче

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боядисване на яйца с акрилни бои за рисуване

Трикове за изпъстрени яйца с боички, четка за зъби, пипета, паста или зърнени храни.   виж още »

Правилно съхраняване на великденски яйца

Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества.   виж още »

Боядисани яйца на пара – бабин метод за шарен ефект

Великденски яйца с преливаща шарка и много нюанси.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта