Регистрация

Боядисване на яйца с акрилни бои за рисуване

27 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 2416
Боядисване на яйца с акрилни бои за рисуване

Трикове за изпъстрени яйца с боички, четка за зъби, пипета, паста или зърнени храни.

 

Акрилните бои се използват както в строителството и обзавеждането, така и в изобразителното изкуство, като двата вида бои имат известна разлика в състава. И ако у дома се очаква, че не сте заредени с бояджийски акрил, то най-вероятно покрай деца и учебна дейност все е останала някоя тубичка с боичка. А в неписаната великденска надпревара с боядисването на яйца всеки би се радвал да овапца най-прекрасните яйца сред колеги, приятели, съседи и роднини. Ето няколко идеи как да впрегнете наличния акрил в украсяването за Великден.

 

Какво представляват акрилните бои за рисуване? Преди началото на празничното боядисване е добре да се знае, че акрилните бои за рисуване са по-различни по поведение от познатите темпер или акварел. Интересното при тях е, че в началото на работата могат да бъдат разредени с вода, ала след изсъхване водата по никакъв начин не може да отмие или почисти накапаните петна. Затова пазете покривките, дрехите, постелките и дори ръцете си. Работете с пипети за еднократна употреба, които се продават в аптеките за жълти стотинки. Възможно е проникването на част от боята през черупката на яйцето, а тъй като е на химическа основа, това може да предизвика нежелани реакции в бебета и много малки деца. Специално за тях можете да махнете най-външния слой на белтъка, ако вече сте се спрели на този лесен и изискан начин за боядисване на красиви и шарени великденски яйца. Ето и какво можете да направите с акрилни бои за рисуване.

 

Великденски яйца с акрилни бои1. Звездни пръски с акрилна боя и четка за зъби върху великденските яйца. След като боядисате с традиционната боя за яйца вашите празнични герои, ги подредете в кората и вземете бяла или много тъмна акрилна боя. Капнете в боята същия обем вода и разбъркайте. Потопете стара четка за зъби, приближете към яйцата и с пръст или клечка разрохкайте зъбците. От четката ще изхвърчат минимални пръски, които ще обагрят неравномерно яйцата. След това изчакайте да изсъхне. Получават се много красиви пръски, които с бяла или жълта боя върху синя основа наподобяват звездно небе.

 

Украса на яйца с ориз2. Украса на яйца с бои и дребни зърна. За тази техника можете да използвате ориз, жито или някакъв вид паста - макарони, звездички, радиаторе, фусили. Изсипете ги в пластмасова съдинка, която няма да ви е свидна след боядисването. Тарелките от листни зеленчуци вършат идеална работа. След това накапете въпросните паста, зърна или семена с акрилна боя от един цвят и размешайте, за да се разнесе украската. Бързичко пуснете свареното яйце вътре и клатете докато по повърхността му се образува шарена асиметрична шарка. След това можете да преместите във втора купчика с друг вид паста или зърна, различни по големина и боядисани в различен цвят. Клатете пак докато яйцето се боядиса и във втория цвят. Ще са ви необходими по 50-60 разклащания на яйце в боядисания продукт, така че заредете се с търпение и не обявявайте метода за неуспешен още при първите появи на шарка.

 

Изкусно боядисване на яйца за Великден3. Триизмерни капки с акрилна боя. Този трик отново се прилага след боядисването на яйцето. Можете с пипета да накапете капки от избран от вас цвят акрилна боя. Или да забодете карфица в гумичката на молив и да топвате главата на карфицата в боя и държайки молива, да рисувате точици. Бялото е най-привлекателно, защото създава контраст върху вече направената основа. Но не пречи да изберете и други контрастиращи цветове, за да създадете триизмерна красота. Ще трябва да изчакате боята да засъхне добре преди да пипате. С нея можете да подсилите и удрящата част на яйцето, за да го превърнете в успешен боец. Не капете твърде големи капки, за да не се разтекат по време на съхненето. А ако решите да жертвате четка за рисуване, можете да наложите изрязан от хартия шаблон и да боядисвате през него. Така шарката ще е изцяло според вкуса ви.

 

Ако сте решили да изпробвате акрилните техники за украсяване на яйца, можете да се похвалите с крайния резултат на фейсбук страницата на kulinarno.bg

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Боядисани яйца на пара – бабин метод за шарен ефект

Великденски яйца с преливаща шарка и много нюанси.   виж още »

Козунаци с вредни съставки заливат българския пазар по Великден

Народът търси евтин продукт, но в козунак за 2 лв. не бива да се очаква, че има яйца, масло или мляко, обяснява председателят на Активни потребители Б виж още »

Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта