Регистрация

Пет странни традиционни немски храни – част 1

13 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 3382
Пет странни традиционни немски храни – част 1

Не се стряскайте, ако швабите ви сервират Студено куче, Фалшив заек или Пчелно ужилване.

Имената на храните често пъти са свързани с весели истории около откриването и представянето си, имат общо с външния вид на ястието или са закачлива препратка към хората, които са тачели основните продукти. Всяка местна кухня има поне една рецепта, с която да се похвали или да откаже чужденците да я опитат дори и само заради името. И за да не бъдете изненадани, отивайки на визита в Германия, ето пет странни по име храни, посочени от БГНЕС в които няма нищо нетрадиционно.

1. Студено куче с шоколад. Не вихрете фантазията си, за да си представите как кварталния Джони е сготвен с какаов кувертюр, защото в тази рецепта куче няма. Тук става въпрос за един от любимите детски сладкиши, подобен на бисквитена торта. Студено куче представлява десерт на пластове, в който първо се редят бисквити, отгоре се заливат с шоколадов крем, после пак бисквити, крем... и така до запълване на правоъгълен терин. И за да е кучето наистина студено – трябва да постои във фризера.

2. Фалшивият заек е истинско руло Стефани. Традиционната каймянка с плънка от варени яйца и зеленчуци, която завиваме на руло и наричаме Стефани в Германия се казва Фалшив заек. Името на ястието идва от разрязания му вид – хем прилича на животинка, преяла с моркови и броколи, хем й липсват ушите. За сведение във фалшивия заек няма грам заешко месо.

3. Пчелно ужилване носи наслада. Как така? Ами тук се появява една легенда за двама млади сладкари от Андернах, които се обучавали в занаята. Момчетата били известни с буйния си нрав и креативен ум за всякакви щуротии. Хората от съседен Линц обаче имали стара вражда и един ден нападнали Андернах. В желанието си да защитят себе си и съгражданите, двамата сладкарски герои награбили кошерите на сладкарницата, в която чиракували и ги запокитили надолу по хълма върху нападателите. А после се прибрали победоносно и си направили десерт с бутер тесто, крем и бадеми, който днес се казва Пчелно ужилване.

4. Половин пиле, ала без месо. Така звучи словосъчетанието Halver Hahn в земите край р. Рейн, но преведеното като Половин пиле ястие всъщност е джоб сандвич без месо, който е култово мезе в цяла Германия. В разрязаното хлебче се слагат много сосове, пресни зеленчуци и жълти сирена, а след това се запича. Джоб сандвич или плескавица му викаме ние, а и често си добавяме мръвка. Иначе е просто закуска, а как най-бираджийския народ си го сервира като мезе към пиво – не е ясно.

5. Небе и Земя е месо с картофи за бирарии. Там където ще ви сервират Половин пиле без месо, после ще продължат с месното Небе и Земя. Майката земя представлява кълцана печена наденичка с добавка от запържен лук. Небето се стоварва върху нея под формата на картофено пюре, залято с ябълков сос. Тук вече няма надцакване с мръвката, а и кой ще отрече, че комбинацията от месо, картофи, пържени лукчета и сладникъв сос не се връзва идеално с някое потно оригинално немско пиво, още повече, сервирано на брега на Рейн.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Серник – нещо сладко за хапване

Полски сладкиш с нелепо име пленява европейските ценители на сиренени десерти.   виж още »

Пет странни традиционни немски храни – част 2

Традиционни немски ястия, чиито имена хвърлят в потрес чужденците. виж още »

Балкански вкусове, които пленяват туристите

Кебапчета, Шопска салата и содени питки радват чужденците, посетили Балканите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта