Регистрация

Вкусно и полезно в Деня на детето

31 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 828
Вкусно и полезно в Деня на детето

С какво да заменим любимите детски храни, за да хареса новото поколение полезните продукти?

 

Децата са си деца и като такива се увличат по нездравословна, но апетитна храна. По-големите използват джобните си пари за сандвичи, чипсове, газирани напитки, кроасани и тестени изделия в стил пица на парче или баница със съмнителна плънка от близкото магазинче. По-малките пък се радват на солети, гризини, вафли, бисквити, близалки и уж плодови сокчета, но без естествени витамини, без съдържание на фибри и с много добавена захар. Може ли да се откаже на детето да получи любимото прихапване докато гледа жално в пакетчето или кутийката? Тук идва родителската роля – да се пренасочи вниманието към по-полезен продукт, който да е също така бленуван. Ето няколко идеи, които изискват съвсем малко време за направа, но пък гарантират, че гордият наследник на рода няма да прекалява със захарта, да поглъща вредни палмови мазнини, и да преяжда с тестени изделия.

Зеленчукови солети и чипсове от моркови, краставица, цвекло. Това е много полезна алтернатива на любимите солети и пържени картофени мезета. Вземете моркови или краставичка и просто нарежете на лентички. Можете да поръсите малко сол, за да прилича още повече на тестените солети. Когато поднесете на детето си, може и да се намръщи, но щом опита, ще оцени идеята. Нарязани на кръгчета пък зеленчуците имитират чипс. И всичко е натурално – без набухватели, консерванти, голямо количество олио, добавена захар и палмово масло. Без канцерогенни термични обработки и твърде много сол.

Протеинови сандвичи от месо със зеленчук. Най-полезната за детето част от сандвича е мръвката и зеленчуците. Останалото са хляб, пържени картофи, сирена с високо съдържание на гуми – регулатори на текстурата и сосве с нискокачествени мазнини. Бъдете хитри – направете сандвич като между две кюфтета, плескавици или други парчета месо сложите зеленчуци Можете дори да изрежете с рингове, за да придобият идеалната форма на хамбургер. Малко сос и сте готови – определено ще е и по-вкусно от обикновен сандвич.

Сушените плодове са супер бонбонки. Не е задължително дори стафидите да са тукнквани, за да ги оцени детското небце като десерт. По езика на мъниците и младите хора има по-голям брой рецептори за вкус, които улавят много по-добре сладостта. Така че на вас може и да ви се струва, че фурмите, сушените кайсии, череши и боровинки не са добър заместител на шоколада, но дете или тийнейджър ще усетят много по-приятна емоция. Още по-добре ще е, ако директно се съгласят, че пресните плодове са десерт.

Домашен чай с мед вместо сок. Сварете си любимата билкова запарка на вашето дете и добавете мед. Можете да сложите по-голямо количество, особено ако разполагате с гаранция за качество на пчелния продукт. Въпреки че и медът съдържа доста захари, те са много по-полезни от рафинираната бяла захар и глюкозо-фруктозния сироп, с който се подслаждат соковете. (Вижте как се правят и какво съдържат плодовите сокове в хранителната верига) Изсипете във формичка, боцнете клечка и превърнете в сладолед. Или пък замразете наполовина и разбъркайте – нека бъда скрежина.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет психотрика да накараме детето да се храни

Хитрости и добър тон карат мъниците да ядат повече. виж още »

Този уикенд: Да сготвим за Деня на детето

Зарадвайте мъничето си с весели сандвичи, сладки палачинки и торта във формата на заек за 1-ви юни. виж още »

Детето ви отказва плодове и зеленчуци – нормално е

Децата не обичат да ядат растителни продукти заради биологичната нагласа, че в тях има болестотворни микроби. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта