Регистрация

Заточване на ножове без точило

08 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 2705
Заточване на ножове без точило

Как се точи нож с подръчни средства?

 

Острият нож е необходима предпоставка за сигурност и успех в кухнята. Ако острието не е идеално наточено, ръката извършва повече движения, вкарва по-голям натиск и се създава риск от порязване. Отделно продуктите се мачкат, вместо да бъдат нежно и прецизно нарязани в желаните форми и размери. Месото се накъсва от затъпен нож, зеленчуците и плодовете губят полезните си сокове и спихват по-лесно. Хлябът се мачка, рибата се размива.

 

Правилно точене на нож. За пълно възползване от качествата на продукта, той трябва да бъде порциран с остър нож. По правило острието на нож се точи под наклон от 15% спрямо точещата повърхност, а движението се извършва от дръжката към върха. Това важи както за наточване със създадените специално за тази дейност уреди, така и при прилагането на алтернативни техники за острене на ножове. А какви могат да бъдат те – ще покажем някои от най-известните начини за точене на нож без точило.

 

1. Точене на нож в колан или каиш. Това е техниката, с която са били изпилвани първите остриета, използвани от човека. И до днес в автентичните професионални бръснарници се използва гумен каиш за острене на бръснача. За домашния си нож можете да използвате колана си, като движението е същото като при наточване с точилка.

 

2. Точене на нож с друг нож. Така имате ефект две в едно. Става бавно, понякога се изисква рутина, ала щом се научите веднъж, ще можете да разполагате с остри ножове навсякъде.

 

3. Точене на нож в порцелан. Обърнете порцеланова чаша или чиния наопаки. От долната страна обикновено има фабрично направен ринг. Именно в него се точат ножове. Просто извършвайте бързите движения с 15% наклон от дръжката към острието.

 

4. Точене на нож в стълби. Внимавайте да не изплашите съседите с това действие. Използвайте ръба на стъпалата за точене, като не е необходимо той да бъде остър – може да се ползват и заоблени циментови или мраморни парчета и орнаменти в дома.

 

5. Точене на нож в шкурка. Най-вероятно сте забелязали, че някои точилки за ножове са направени именно от фиксирана шкурка върху стойка. Ако не държите на стойката, просто вземете шкурката от шкафа с инструменти и наточете ножа.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни видове ножове и кой нож за какво се използва

Ножове в кухнята – кой нож за какво служи?   виж още »

Пет готварски трика с масло

Как да намажете филика мек хляб с масло и как правилно се размеква масло?   виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта