Регистрация

Оцетът - подправка за здраве, красота и дълголетие

24 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4684
Оцетът - подправка за здраве, красота и дълголетие

От древността до наши дни хората използват оцет за да направят тялото си привлекателно отвън и здраво отвътре.

Оцетът има лабораторно отчетени над 93 полезни съставки,  влияе благоприятно на стомашната флора, подпомага отслабването по време на диета и предпазва от редица болести. За свойствата на киселата подправка и употребата й в кухнята и алтернативните методи за лечени, както и на въпроса как да си направим домашен оцет вкъщи разказа д-р Мария Папазова в предаването „На кафе“ по Нова Тв с водеща – Гала.

Историята на оцета датира от дълбока древност, като първите сведения за неговото производство и употреба са отпреди повече от 10 000 години. Още тогава, както и днес той намира широко приложение в кулинарията и медицината. Древните хора го добивали като ферментирали плодове, а основната му функция била да накисват в него месото, за да удължат времето му на съхранение. В Китай толкова много обичали оцета, че го наричали главен управител на храните. В Индия масово го използвали за лекуване на рани, кръвотечения, изгаряния и ухапвания от змии. В Япония твърдо вярвали, че е способен да запази здравето, младостта и силата на организма, а в Египет самата царица Клеопатра използвала ябълковия оцет, за да поддържа тънка талия.

Славата на оцета се запазва и през Средновековието в Европа, когато по времето на голямата чумна епидемия лекарите, посещаващи болния, носели със себе си киселия екстракт от ферментирали ябълки, за да дизенфекцират ръцете си с него. Днес оцетът все още намира широко приложение в природната медицина и бита, особено след като обществото все повече се ориентира в БИО и ЕКО начина на живот.

Не случайно хората, които владеят изкуството на здравословния начин на живот ежедневно използват вкусовите качества на оцета към ястията си. защото освен финален завършек на полезната салата, тази подправка даравя на тялото букет от здраве. Американска поговорка гласи: „Яж по една ябълка на ден, за да не ти се налага да се запознаваш с доктора си“ – същото важи и за ябълкови оцет, категорична е д-р Папазова.

Киселата ферментирала течност съдържа 93 фитонутриента (съставки, обявени за полезни за човешкото тяло) – обяснява специалистът. На първо място той е богат на ензими, които улесняват работата на стомашните сокове и служат като метаболитни катализатори. Оцетът съдържа киселини – ябълчена, млечна и аскорбинова (позната още като витамин С). Теси негови ингредиенти го правят подходящ компонент към всяка диета и опити да се свалят килограми, да се поддържа здравословно тегло или да се горят мазнини.

Оцетът е богат на минерали – натрий, калций, калий, магнезий и мед – елементи, чиито прием е важен за организма, но могат да се набавят и от други хранителни продукти, които влизат в ежедневното меню на хората. Киселата подправка обаче съдържа също така силиций, хлор и сяра – отново важни ингредиенти, които обаче са трудно намираеми в другите храни.

Във ферментиралия ябълков екстракт се съдържат и множество витамини – А С, Р, В1, В6, които в съчетание с гореизброените минерали правят подправката великолепен антиоксидант. Освен че се грижи по натурален начин за разкрасяването, тя помага на тялото да се отърве от натрупаните токсини, радиация, отрови, консерванти. Освен това благоприятства прочистването на кръвта, улеснява работата на бъбрежите и черния дроб.

 

 

Мнението и съветите на д-р Мария Папазова – вижте ТУК!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен оцет от ябълки както го прави баба

Домашен ябълков оцет за здраве, вкусни салати и изчистена от добавки храна.   виж още »

Да си направим домашен оцет и три лекарства с него

Домашен ябълков оцет – ферментирал сироп за вкусни ястия и крепко здраве. виж още »

Годжи бери за здраве и дълголетие

Само 10 грама сушени плодове годжи бери на ден ви правят здрав като камък столетник. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта