Регистрация

Да си направим домашен оцет и три лекарства с него

01 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 27216
Да си направим домашен оцет и три лекарства с него

Домашен ябълков оцет – ферментирал сироп за вкусни ястия и крепко здраве.

Мнозина ползват в ежедневието си подправката оцет за овкусяване на салати и туршии, за лекарство за тънка талия и горене на излишните мазнини, ала малцина са на ясно какво всъщност си купуват от магазините и колко вреден може да бъде неправилно произведения ферментирал продукт от ябълки, с една – единствена цел – да хваща окото и да се продава лесно заради атрактивната си цена... която често пъти е символ на компромис с качеството. Това обясни д-р Мария Папазова, гост в предаването „На кафе“ по Нова ТВ.

Експертът смята, че е добре хората да отделят по един час, за да си направят ябълков оцет у дома. Процедурата никак не е трудна, а крайният резултат е гарант за висококачествена продправка с множество лечебни и профилактични свойства. За получаването на киселия елексир ви трябват три продукта – 2 кг ябълки, 600 г мед и около 1,5-2 литра вода. Това е.

Няма точно определен сорт ябълки, от които се прави оцет. Може да са както червени, така и зелени, а можете и да използвате микс от няколко вида. Добре е обаче да знаете, че ферментационният процес, при който се получава подправката, се нуждае от захари, затова е хубаво изборът ви на плодовете да е въз основа на тяхната сладост – колкото по-десертни са те, толкова по-добра ферментация ще постигнете. Разбира се, ако разполагате с кисели домашни ябълки, по-добре използвайте тях, отколкото да разчитате на качествата на купешките, съветва д-р Папазова.

За да си направите домашен ябълков оцет, нарежете ябълките на средно големи кубчета, сложете ги в стъклена купа с широк отвор, изсипете меда върху тях, залейте с топлата, но не вряща вода и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. Експертът препоръчва в цялостната направа на подправката, да не използвате никакви метални предмети, до които тя да се допира. Водата в купата трябва да е заляла плодовете, но да останат 2-3 пръста до върха на съда. След това завийте с двойна марля и съхранявайте в светло помещение на стайна температура (между 20 и 30 градуса).

В продължение на 10 дни ще трябва да отвивате ябълкте и да ги разбърквате хубаво с дървената лъжица по три пъти в денонощие. Когато първата ферментационна фаза изтече (минат 10 дни), прецедете образувалата се течност през марля, след това изстискайте ябълките, прецедете и тях, размесете и приберете в стъклени съдове с тесни гърла (буркани или шишета), които отново затворите само с марля, за да може да продължи ферментацията. В следващите 30 дни от вас не се изисква нищо, освен да оставите оцета да стане готов. След изтичането на месец, заменете марлята с капачки и разчитайте, че имате полезен домашен ябълков оцет, чийто срок на годност е вечността. Не се притеснявайте, че течността изглежда мътна – колкото и да е странно, това е истинският вид на оцета, с който просто не сме свикнали заради красивите евтини ментета, които ни продават в хранителната верига.

Освен за подправка можете да го използвате и като лекарство против високо кръвно и холестерол, атеросклероза и прочистване на междуклетъчните пространства в тялото. За целта трябва в едн избран месец от годината по два пъти на ден, половин час преди ядене да изпивате отвара от 1 ч.ч. топла (но не гореща) вода, 1 ч.л. мед и 2 с.л. домашен ябълков оцет. Тази терапия гарантира изхвърлянето на тежки метали и затлачвания от тялото, придаване на еластичност на стените на кръвоносните съдове и остъргването им от мастни и токсични наслагвания, които водят до повишаване нивото на кръвното налягане.

Друга рецепта за здраво тяло с домашен ябълков оцет е за прочистване на затлачените кристали от пикочната киселина. Те могат да предизвикат заболявания на бъбреците и черния дроб, запушват пикочните канали и водят до парещо и болезнено уриниране. Ще ги разградите от тялото си, ако на всяко шестмесечие по три седмици и три пъти на ден преди ядене пиете отвара от 240 мл сок от клюква (продава се в билкарниците в течно или сухо състояние; можете вместо сок да си сварите чай от червения плод) с 2 с.л. домашен ябълков оцет.

Ябълковият оцет е страхотно диетично лекарство, с което обаче много тийнеийджърки злоупотребяват и в последствие развиват стомашни проблеми, обяснява д-р Папазаова. 3 пъти на ден по 1 с.л. е препоръчителна доза. Може и два пъти по 2 с.л., но не и повече, защото въпреки че е слаба киселина, оцетът атакува стомашните стени, когато е погълнат в големи количества. Затова мнението на специалистът е, че ако девойките искат да отслабнат, е по-добре да намалят приема на сладкиши, пържени ястия, бързи закуски и бира, а не да развалят веднъж завинаги стомаха си и след това да страдат цял живот.

 

Видетото със съветите на д-р Мария Папазова, както и нагледно как се прави домашен оцет – вижте ТУК!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен оцет от ябълки както го прави баба

Домашен ябълков оцет за здраве, вкусни салати и изчистена от добавки храна.   виж още »

Народна Панацея с чесън и вино за здраве

Тинктура от вино и чесън повишава здравето на всички органи и системи.   виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта