Регистрация

Охратоксин А атакува през сирене, вакуумирани меса и сушени плодове

10 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 1779
Охратоксин А атакува през сирене, вакуумирани меса и сушени плодове

Естествено образуван токсин в някои храни причинява рак и уврежда бъбреците.

 

Някои продукти могат да се превърнат във вредна храна, дори и без намесата на човека и без добавки на консерванти и подобрители. Всичко зависи от влиянието на времето, климата и околната среда. С новина, че любимите уж полезни сирена, меса и сушени плодове могат да бъдат опасни за организма, ни сюрпризира Европейският орган по безопасност на храните.

 

Какво е охратоксин А? Това е вещество на гъбична основа, което се образува на много места в природата, но оказва се и в храната. Той е вид плесен, която сме свикнали да надушваме като част от дъха на мокра след дъжд гора, на изгнили дървета, влага под камъни. За съжаление специфичният му аромат сам по себе си не е така силен, че да може да бъде усетен от човек, когато токсинът се появи в продукт за готвене или директна консумация.

 

Какво причинява охратоксин А? През 2006 е открита плесента в състава на вид сирене. Започват редица от изследвания за влиянието му върху здравето. Европейската комисия възлага задачата на Европейският орган по безопасност на храните, който след десетилетие успява да заключи, че охратоксин А има канцерогенно действие и атакува най-вече бъбреците, възпрепятствайки функцията им и водейки до образуването на тумори.

 

Как действа охратоксин А? Канцерогенното му действие се засилва от факта, че токсинът се разгражда лесно и бързо попада в организма след приемането си. Но веднъж влязъл в тялото, той не се изхвърля, а остава там за дълъг период. Така при прекаляване с приема му се достига до опасни дози на натрупване.

 

Кои храни съдържат охратоксин А? Изследванията показват, че високи нива на оасната плесен има във вакуумираните меса и месни продукти, като чистотата на продукта и начина на отглеждане на животните не са от значение за появата му. На второ място по наситеност с охратоксин А са някои сирена, преминаващи през по-продължително зреене. Процесът на изсушаване на плодове и зеленчуци същи води до образуването на гъбичния убиец. Той е открит и в пакетирани зърнени храни, като се смята, че съхненето на зърното е в основата на образуването му.

 

Още за охратоксин А. Значение за здравето има не само приетото количество, но и честотата на поглъщане поради забавеното разграждане. Ето защо все още няма данни за референтни стойности, нито подробен списък с храни, които са наситени с токсина. Планира се след получаването на резултати от още проучвания, съдържанието на охратоксин А да бъде включено в описанието на опаковките, като се мята обаче, че дори и различни партиди от един и същи продукт биха могли да съдържат различни стойности.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати.   виж още »

Млечни продукти с палмова мазнина масово тровят българина

Българите са погълнали 12 000 тона палмова мазнина само от млечни продукти през изминалата година. Нередности в етикети, състав и опаковка откриват ко виж още »

Купените бебешки храни тровят със захар и не зареждат с енергия

Енергийната стойност на пюретата, предназначени за най-малките, идва предимно от добавена захар или плодови подсладители. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта