Регистрация

Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

27 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2018
Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати.

 

В края на зимата, след продължително опоскване на домашните туршии, човек вече иска да хапне и нещо свежо. Към цитрусите в плод-зеленчука се присламчват апетитно изглеждащи ябълки, круши и дори ягоди. От касетките се „усмихват“ гладки зрели домати, чушки и краставици. Но това, което окото на чревоугодника не вижда, са количествата нитрати в тези продукти.

 

Ако продуктът лепне, значи е третиран с дифенол. Не си мислете, че веднъж залепнал за ръката ви, този плод или зеленчук се тегли да бъде изяден. Това са остатъчни следи от обработката, целяща да го запази по-свеж и привлекателен за по-дълго време. Настройте се за едно – в момента освен сертифицираната БИО продукция, няма други плодове и зеленчуци на българския пазар, които да не „пращят“ от нитрати. Ако все пак искате да си ги хапнете с наслада, ето няколко трика, препоръчани от родни токсиколози и хранителни експерти, които kulinarno.bg откри.

 

Винаги белете плодовете и зеленчуците. Не е тайна, че най-голямо количество от вредните препарати, с които са обработвани, остава в кората, ципата, обелката на продукта. Затова хванете белачката дори и ако ще хапвате пресни чуки или ягоди. Ципата се маха по-трудно, но пък с нейното отстраняване ще направите голяма услуга на организма си. Не забравяйте да обелите дори и гъбите – в нежната им кожа се съдържат доста вредности.

 

Което можете – варете. Доказано е, че нитратите напускат храната при варене. Затова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО изхвърлете първата вода, когато кипвате зеленчуци за супа. Особено важно е при кореноплодните – целина, картофи, моркови. Първият бульон е токсичен. Вярно е, че и част от витамините ще напуснат ястието с тази вода, но пък не си заслужава да рискувате.

 

Киснене във вода против нитрати. Ясно е, че няма да варите краставицата и марулята си за свежа салата. Вместо това обаче можете да подходите по-мъдро. Отрежете мястото при чепката и накиснете зеленчука за 30 минути във вода. Ако искате още по-добър ефект, добавете във водата 1 ч.л. сода бикарбонат. Използвайте тази тактика за круши, ягоди, чушки, банани, моркови, краставици, тиквички, патладжани и зелени листни зеленчуци.

 

Как да познаем нитратите в зеленчуците и плодовете? За съжаление няма единна формула за посочването с просто око на вредните препрати в пресните плодове и зеленчуци. При домата например, след прекаляване с химикалите, се образуват бели и твърди петна в сърцевината. Те могат да си личат дори и на пръв поглед още в магазина като бледи образувания. При краставицата кората става мораво зелена. Колкото по-тъмна е тя – толкова е по-вредна. Същото важи за тиквичката, където обаче трябва да правите разлика между сортовете. При листните зеленчуци се виждат следи като от изгаряне на върха на листото.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Охратоксин А атакува през сирене, вакуумирани меса и сушени плодове

Естествено образуван токсин в някои храни причинява рак и уврежда бъбреците.   виж още »

Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.   виж още »

Правилно избиране на биопродукти и organic храни

Кои плодове и зеленчуци задължително трябва да се купуват във вариант БИО и кои продукти можем да си купим от кварталния плод-зеленчук? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта