Регистрация

Определяне на порциите по ръката

06 Mar 2019   /   nina123   /   Видяна: 2647
Определяне на порциите по ръката

Дланта, шепите и пръстите показват какви количества да се ядат на ден или на хранене, за да не се напълнява.

 

Честите съвети за борба с наднорменото тегло са свързани с намаляване на порциите, увеличаване на броя хранения за деня и постигане на баланс в приетите продукти. Но колко точно храна да си сложим, без да вървим с кухненската везна навсякъде. Ето един прост принцип, познат като „ръчната диета“. Според него размерът на ръката е определящ за количеството храна.

 

1. Всяка порция храна не бива да надвишава обема на шепата. Тук става въпрос за единична шепа, но все пак можете да си позволите до 7 хранения на ден. Това е доста голямо количество, ако изчислите колко много продукти могат да влязат в рамките на препоръчителния обем.

 

2. Парчето месо за едно хранене не бива да е по-голямо от дланта. Само дланта, не бройте и пръстите. Това е нужното количество протеин, за да имате енергия и тонус. В този размер протеинът ще се усвои от организма без да го претоварва.

 

3. Пръстите определят въглехидрата. Отрязъкът между началото и края на събраните един до друг четири пръста на ръката показва размера на хляба, картофите, ориза за деня. Вие си избирате кога да ги хапнете.

 

4. Свитата в юмрук ръка определя големината на плода. Ако го предпочитате под формата на сок или пюре, не си позволявайте повече от 250 мл на хранене.

 

5. Двойна шепа салата. Ако ще папкате листни зеленчуци, техният размер на едно хранене може да достигне до двойна шепа. Съчетавайки ги с протеин – месо, риба, варено яйце, си гарантирате полезно и пълноценно хапване.

 

6. Показалецът определя мазнината. Всяка свежа салата трябва да се подправи с полезна растителна мазнина. Нейното количество не бива да надхвърля обема на показалеца ви.

 

7. Ядките се събират в затворен юмрук. Семена и ядки са полезна добавка към пълноценното хранене. Вземете ядките в юмрук и го стиснете. Те не бива да изпадат от него.

 

8. Шепа кисело мляко. То е идеален баланс между мазнини, протеини и въглехидрат. Ако нямате време да ядете друго – хапнете си този пълноценен млечен продукт. Можете да го замените и с извара в същото количество на хранене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетолог съветва да се храним умерено и балансирано

Спазването на строги диети изопва психиката, изтощава организма и има краткотраен ефект. виж още »

Диета Лилън без намаляне на порциите

Хранителният режим на Лиса Лилън сваля до 10 килограма месечно, а изисква само съобразителност. виж още »

Кои ядки колко калории съдържат

Най-висококалорични са орехите, а най-малко калории съдържат тиквеното и маковото семе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта