Регистрация

Диетолог съветва да се храним умерено и балансирано

10 Jul 2017   /   nina123   /   Видяна: 3413
Диетолог съветва да се храним умерено и балансирано

Спазването на строги диети изопва психиката, изтощава организма и има краткотраен ефект.

В стремежа си да се разкрасят за предстоящата ваканция младите хора са способни да допуснат значителни грешки в храненето си с единствена цел да свалят още някой килограм, преди да поемат на път, обяснява диетологът д-р Огнян Симеонов цитиран от Дарик. Според експертът тежките диети са безмислено мъчение пред ползите от балансираното хранене.

Балансираното хранене е в основата на доброто здраве и природосъобразното тегло, категоричен е д-р Симеонов. Според него с глад за няколко дни могат да се свалят около 5 кг., но това не е нужно. Експертът съветва хората да не се отказват от храните, които обичат, нито да се поглагат на крайни лишения. Гладът е естествена реакция на организма да потърси онова, което му е нужно, за да функционира правилно. Затова той трябва да бъде задоволяван, като разумно се изпълняват прищявките на тялото. Не е нужно да се преяжда всеки път щом човек огладнее. Достатъчно е да се прихапне, като се следи полезността на храната и нейното разнообразие. Така за същото време вместо 5 кг., ще се свалят само 3 кг., но след това няма да се качат отново при първото стабилно хранене.

Не трябва да се отказваме от мазните храни. Според д-р Огнян Спасов голяма грешка е мисленето, че мазнините трябва да напуснат менюто щом сме на диета. Истината е, че с тях не трябва да се прекалява. Няма проблем ако се хапне мазна риба, червено месо в умерени количества, шепа ядки или пък салатата се подправки с лъжичка студено пресована мазнина. Истината е, че тези продукти носят особено усещане за ситост, което прави хората щастливи и ги подтиква допълнително да се хранят балансирано и здравословно.

Плодове, зеленчуци, смутита и фрешове решават едновременно проблема с глада и килограмите. Те са полезни, нискокалорични и засищащи, затова можем да им се доверим в борбата със сантиметри и обиколки. Но и тук не бива да се прекалява. Ако тази храна не ни засища, не бива да се обвиняваме, че сме посегнали на нещо по-питателно и с повече калории.

Важно е човек да открие собствените си правила. Добре е да има приблизителни правила за подбора и комбинацията на продуктите, както и за количествата, часовете когато ще се хапват и термичната обработка, която е допустимо да преминат, допълват диетолози, цитирани от Дарик. Подкрепяйки идеята за балансираното хранене, те са убедени, че ако човек положи елементарни усилия да си хапва една идея по-природосъобразно, не само ще свали дадени килограми за определен период, но и ще продължи да сваля, защото балансираният режим постепенно се превръща в начин на живот.

Лятото е най-подходящият сезон за отслабване и създаване на нови хранителни навици, защото дарява с огромно разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Топлото време потиска апетита и подпомага бързото засищане, затова човек може по-лесно да научи тялото си да се наяжда с по-малки количества и да се храни с нискокалорична и витаминозна храна. Затова може би точно сега е моментът да промените ежедневието си към по-добро.

Ето няколко леки и засищащи рецепти, които kulinarno.bg приготви в кухнята си и с които можете да преминете в по-здравословен режим на хранене и на живот:

Засищащ вариант на Шопска салата за основно.

Гъбени кошнички със сирене и кашкавал.

Огретен със спанак и кашкавал.

Салата с айсберг, ягоди, царевица и дресинг.

Мусака с ориз и тиквички.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Определяне на порциите по ръката

Дланта, шепите и пръстите показват какви количества да се ядат на ден или на хранене, за да не се напълнява.   виж още »

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

Пет храни, които да махнем от лятното си меню

Ограничете хапването на белия хляб и червените мазни меса, ако искате да се чувствате свежи и да изглеждате добре. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта